Juraj Jánošík

Juraj Jánošík

Kto bol Juraj Jánošík

Juraj Jánošík, známy aj ako Juro Janošak, bol slovenský zbojník, ktorý sa narodil v roku 1688 v Terchovej a popravený bol v roku 1713 v Liptovskom Mikuláši. Keďže meno Juraj Jánošík bolo v Terchovej mimoriadne rozšírené, nie je možné určiť presný dátum narodenia. Podľa kroník sa totiž v priebehu roka 1688 v tejto obci narodili 2 deti s týmto menom, v ďalších rokoch sa narodili ešte dvaja Jurajovia Jánošíkovia. Avšak podľa zistení historikov, ktorí skúmali aj jeho súrodencov, je pravdepodobný dátum narodenia Juraja Jánošíka máj 1688, pričom pokrstený bol 16. mája 1688. Jeho rodičmi by tak mali byť Michal Jánošík a Barbara, rod. Cingeľová, jeho starším bratom Ján a mladšou sestrou Barbara.

S rodinou žil Juraj Jánošík na kopaničiarskej samote u Jánošov, kde dodnes žijú ľudia s týmto priezviskom. Prvé roky života prežil počas obdobia medzi dvomi významnými protihabsburskými povstaniami Imricha Tököliho a Františka II. Rákociho.

Varínska matrika - dátum krstu

Varínska farská matrika, v ktorej je dátum
krstu Juraja Jánošíka, zdroj wikipedia.

osada v Terchovej

Terchová, osada U Jánošíkov, kde sa narodil Juraj Jánošík.

Predpokladá sa, že okolo roku 1706 sa Jánošík pridal k oddielom, ktoré podporovali Františka II. Rákociho. V pešom pluku kuruckého vojska strávil niekoľko rokov, no po porážke kuruckého vojska v bitke pri Trenčíne v roku 1708 sa vrátil do Terchovej.

Doma však nepobudol dlho. Zrejme z donútenia vstúpil do cisárskej armády a bol v posádke na hrade v Bytči, kde bol v tom čase uväznený zbojník Tomáš Uhorčík. Traduje sa, že mu pomohol pri úteku, avšak tieto tvrdenia nie sú historikmi podložené. V roku 1710 bol Juraj Jánošík z cisárskeho vojska vykúpený rodičmi a prepustený.

Jánošík ako zbojník

V roku 1711 ho doma v Terchovej vyhľadal Uhorčík. Vyzval ho, aby sa pridal k zbojníckej družine. Spolu prepadávali boháčov, až kým sa Uhorčík neusadil a Jurajovi Jánošíkovi nepredal velenie zbojníckej skupiny. Podľa legiend sa však vodcom zbojníckej družiny mohol stať len ten najsilnejší a vyberali si ho zo svojich radov zbojníci. Zaujímavá je aj zbojnícka prísaha, ktorú musel vodca zložiť, a ktorá sa v originálnom znení zachovala zo súdnych záznamov:

„Prisahám večnému Bohu, Svätej Trojici, Panenke Márii a všetkým božím svätým, že svojich tovarišov nevyzradím, neoklamem a neopustím ani v šťastí ani v nešťastí. Tak mi Pánboh pomáhaj!“

Behom rokov 1711 a 1712 zbojnícka skupina pod velením Juraja Jánošíka prepadla napríklad židovských kupcov vo Vsetíne, ale aj množstvo šľachticov, duchovných, či dokonca vdovu po cisárskom dôstojníkovi. Ich pôsobisko bolo najmä v Trenčianskej, Nitrianskej, Oravskej, Liptovskej a Turčianskej župe, ale tiež v Sliezsku a poľskom Podhalí. Ako takáto zbojnícka skupina fungovala? Zbíjali od jari do jesene, pričom na zimu odchádzali pracovať ako čeľadníci alebo sa ukrývali. Na sv. Vojtecha, 23. apríla, sa opäť stretávali na určenom mieste. V zime sa vraj Jánošík ukrýval v Terchovej alebo v Kokave u Uhorčíka.

Dolapenie a smrť

Jánošík bol dolapený už v roku 1712, no vďaka intervencii podžupana Lányiho, ktorý podporoval kurucov, sa dostal na slobodu. V roku 1713 však už toľko šťastia nemal. Chytili ho spolu s Uhorčíkom, zrejme v Uhorčíkovom dome. Legenda o tom, že sa pošmykol na rozsypanom hrachu, je teda len rozprávkou. 16. a 17. marca so zbojníkmi prebiehal súd, ktorému predsedal liptovský podžupan Ladislav Okolicsányi. Jánošík nebol obvinený len zo zbojníctva, ale napríklad aj z vraždy farára, ktorú však odmietal. Po podrobení útrpnému právu bol odsúdený na trest smrti zavesením na hák za ľavý bok.

Historici predpokladajú, že rozsudok bol vykonaný na mestskom popravisku Šibeničky zrejme v deň súdu alebo v najbližších dňoch. Miesto odpočinku Juraja Jánošíka nie je známe. No pravdepodobne bol pochovaný pri múroch cintorína v Liptovskom Mikuláši alebo na kuruckom cintoríne v Čemiciach.

Faksimile dokumentu z uväznenia Jánošíka a Uhorčíka v hrachovskom kaštieli.

Faksimile dokumentu z uväznenia Jánošíka
a Uhorčíka v hrachovskom kaštieli, zdroj wikipedia.

Čo hovoria o Jánošíkovi legendy?

Podľa niektorých bol Juraj Jánošík národným hrdinom, ktorý okrádal bohatých a nakradnuté bohatstvo odovzdával chudákom. Iný ho považujú za obyčajného zbojníka. Ľudové legendy však hovoria o tom, že to bol človek, ktorý sa postavil na odpor vrchnosti a chránil práva chudobných. Pomáhať mu v tom mala čarovná valaška a opasok, vďaka ktorým mal veľkú silu a až nadprirodzené schopnosti. Mnohí ho považovali za hrdinu, ktorý bojoval proti maďarskému a feudálnemu útlaku. Bohužiaľ, o týchto legendách v historických prameňoch nie je žiadna zmienka. Či ich teda budete považovať za pravdivé alebo nie, je len na vašom uvážení.

V každom prípade je Juraj Jánošík obľúbeným hrdinom, ktorého spopularizovali aj filmy, divadelné hry, či literatúra. Venovaný mu bol dokonca aj prvý slovenský dlhometrážny film Jánošík z roku 1921. Veľmi obľúbený bol aj film z roku 1935, kde hlavnú úlohu si zahral herec Paľo Bielik.

Ak vás tento národný hrdina zaujíma a chcete o ňom vedieť viac, určite navštívte Múzeum Janka Kráľa v Liptovskom Mikuláši, kde je mu venovaná expozícia. Určite nevynechajte ani Múzeum Juraja Jánošíka v obci Terchová. Zaujať vás môže aj medzinárodný folklórny festival Jánošíkove dni, prípadne ďalšie kultúrne a športové akcie, inšpirované týmto národným hrdinom, napríklad Jánošík – Slovak Extreme Triathlon 2023. Alebo sa jednoducho vydajte do obce Terchová, na terchovské kopanice a kochajte sa krásnou prírodou, do ktorej kedysi patril aj Juraj Jánošík.

Rodisko Juraja Jánošíka - osada Jánošíkovci, alebo Osada u Janošov

Je to trasa po novej asfaltovej ceste ktorá je nenáročná autom, náročnejšia peši a namáhavá na bicykli, pretože sú tam pomerne strmé úseky. Je to cca 5km úsek z časti Struháreň, okolo osady Vyšní Hanzelovci a po chvíľke po rovnej kľukatej cesty prídete do Jánošíkovho rodiska.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *