Terchová – malebné rodisko Juraja Jánošíka

Osada Jánošíkovci leto

Táto severoslovenská obec, nachádzajúca sa v okrese Žilina, je zaujímavá nielen krásou okolitej prírody. Mnoho turistov láka aj ako rodisko legendy – Juraja Jánošíka. Obec je typická množstvo osád. A práve v jednej z nich, zvanej Jánošíkovci alebo Jánošovia, sa narodil slovenský hrdina.

Osada Jánošíkovci pod vrchom Pupov

Juraj Jánošík sa narodil v osade nad Terchovou, kde vyrastal. Tu je niekoľko pohľadov na osadu Jánošíkovci, či jej priľahlé okolie.

 

Juraj Jánošík - zaujímavosti

Nášho národného hrdinu netreba špeciálne predstavovať. Bol to zbojník, ktorý podľa povestí „bohatým bral a chudobným dával“. Známe sú vlastnosti Jánošíka ako odvaha a statočnosť. Avšak jeho sila, ukrytá v opasku, je zrejme len legendou.

Väčšinou ho ľudia poznajú ako spravodlivého zbojníka. Vedeli ste však, že bol cisárskym vojakom a členom posádky na Bytčianskom zámku? Práve tu sedel vo väzení ďalší známy zbojník – Tomáš Uhorčík. Jánošík mu v roku 1710 vraj pomohol na úteku a stal sa členom jeho zbojníckej družiny. Uhorčík sa neskôr usadil a vedenie družiny mu prenechal. Táto Jánošíkova „kariéra“ trvala len dva roky. Napriek tomu sa stal hrdinom.

A to najmä preto, že tým, ktorých oberal, neubližoval. Ľudia si ho po smrti zidealizovali ako hrdinu, ktorý ich pomstil v čase najväčšej chudoby a potrestal zemanov.

A čo Juraj Jánošík a potomkovia? O žiadnych sa nevie. Nebol ani ženatý. Aj keď v jeho rodnej osade dodnes žijú Jánošíkovci, zrejme sa nejedná o jeho potomkov.

Posledné dni Jánošíka

Dodnes sa nevie, kto zradil Jánošíka. Podľa piesne z 18. storočia to bol istý zbojník Gajdošík. Súdny protokol z tej doby však spomína Uhorčíka, u ktorého sa Jánošík ukrýval. Tak či onak, dolapený bol v marci 1713.

Uväznenie Jánošíka a Uhorčíka
Uväznenie Jánošíka a Uhorčíka, zdroj wikipedia.

Keď sa spomenie Juraj Jánošík, spôsob úmrtia je jednou z najzaujímavejších legiend. Alebo skôr spôsob, ako ho dolapili. Chytili ho v zime 1713, ale hajdúsi s ním vraj márne zápasili. Jánošík mal totiž opasok od víly, v ktorom bola jeho moc. Až kým im stará baba neporadila, aby mu nasypali pod nohy hrachu a potom mu preťali opasok.

Po dolapení bol podrobený útrpnému vypočúvaniu, teda mučeniu a bol odsúdený na smrť. 18. marca 1713 mu kovovým hákom prepichli rebrá, zavesili ho na šibenicu a nechali po umierať pomalou smrťou.

A kde je pochovaný Jánošík? Miesto jeho odpočinku dodnes nie je známe. Odborníčka na Jánošíka Ružena Antolová z Liptovského múzea Janka Kráľa sa domnieva, že po poprave bol zahrabaný priamo pod šibenicou. Preto možno leží na vrchu Šibeničky. Ak by ste chceli navštíviť symbolický hrob Jánošíka, ten sa nachádza v Zázrivej.

Čo môžete vidieť v Terchovej?

Terchová, socha Jánošíka

Ak vás zaujíma Jánošík, film z dielne Paľa Bielika z roku 1963 by ste si určite mali pozrieť. Odporúčame tiež návštevu jeho rodiska. Na mieste, kde sa narodil, stojí pamätný stĺp s reliéfom. V osade je tiež symbolický rodný dom hrdinu.

V Terchovej sa deťom určite bude páčiť Terchovský vláčik, Mini zoo, ale aj socha Juraja Jánošíka. V okolí sa určite oplatí vidieť Jánošíkove diery – kaňony a tiesňavy v Malej Fatre, kadiaľ vedie aj náučný chodník. Pre tento kraj je charakteristická naozaj nádherná príroda.

 

foto: sme.sk

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *