Osada Jánošíkovci pod vrchom Pupov

Osada Jánošíkovci jar

Ak by ste sa do osady Jánošíkovci, kedysi nazývanej U Jánošov, chceli dostať z Terchovej, museli by ste zdolať 6 kilometrov dlhú rozbitú cestu. V peknom počasí žiadny problém. Príjemná prechádzka alebo niekoľko minútová jazda autom. V zime je však osada horšie prístupná a jazda autom sa určite neodporúča. Cesta totiž stúpa strmo do hôr a na zľadovatenom povrchu by sa auto mohlo ľahko pošmyknúť a skončiť v strmom zráze a potoku.

Aj napriek (pre niekoho možno) ťažšej dostupnosti sa však oplatí na túto cestu vyraziť. Už len preto, aby ste sa ako hrdý Slovák alebo Slovenka mohli popýšiť tým, že ste na vlastné oči videli rodisko nášho národného hrdinu Juraja Jánošíka. Za pohľad však stojí aj okolitá príroda. Podobný názor majú aj investori, ktorí vo veľkom skupujú drevenice na lazoch v okolí.

Rodný dom Juraja Jánošíka

Vráťme sa však do osady Jánošíkovci. Ako dnes vyzerá? Ak si myslíte, že by ste tu mohli nájsť niečo ako pamätnú izbu alebo múzeum Juraja Jánošíka, bohužiaľ sa mýlite. Jeho rodná chalúpka dokonca ani nestojí. Na jej mieste je malá drevenička, ktorú tu postavili po zbúraní tej pôvodnej – rodnej Jánošíkovej.

A prečo ju vlastne zbúrali? Dom rozobrali pred desaťročiami ľudia zo susednej dediny. Hľadali zlaté dukáty, ktoré mali byť podľa povestí ukryté pod drevenými klátmi rodného domu Juraja Jánošíka. Či niečo našli? Nie. Bohužiaľ, doplatila na to rodná drevenica Jánošíka.

Život v osade Jánošíkovci

Jánošíkovcov je v Terchovej neúrekom. Mnohí sa však rozutekali po svete. Najmä z osady Jánošíkovci už odišli takmer všetci. Zostalo len pár ľudí. Medzi nimi napríklad aj bratia Ludvig a Dušan Jánošíkovci. Tí žijú v osade dodnes. Ľahký život to veru nie je.

Krčma, obchod a vlastne aj civilizácia, je od osady vzdialená síce len zopár kilometrov. No prejsť túto cestu „po vlastných“, v zlom počasí a napokon aj vo vyššom veku, určite nie je jednoduché. Dokonca ani poštárka už do osady nechodí. Poštu Jánošíkovcom necháva v najbližšej krčme.

Ešte nedávno to však na tomto laze vyzeralo inak. Žilo tu asi dvadsať rodín, z ktorých každá sa starala o svoje gazdovstvo. Život na samote je však ťažký. A preto mladí postupne odchádzali do miest. Napokon ostali len Ludvik s Dušanom. Tí zrejme svoju dreveničku v osade Jánošíkovci už neopustia.

A ako je to vlastne s potomkami Jánošíka? S istotou sa nedá tvrdiť nič. Ludvik Jánošík si myslí, že môže byť potomkom slávneho zbojníka. Jeho rodokmeň siaha minimálne tristo rokov do minulosti. A ako sám vraví, v osade žije jeho rodina už po stáročia. No či je to skutočne tak sa už nedozvieme. O tom, či mal Juraj Jánošík potomkov, sa v žiadnych kronikách nepíše…

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *