Vrch Sidorovo

Vrch Sidorovo

Popis lokality Vrch Sidorovo

Nachádza sa juhozápadne od centra Ružomberka. Patrí do pohoria Veľká Fatra. Je vysoký 1099 m n. m. Od centra Ružomberka je vzdialený 4 km (vzdušnou čiarou). Vrchol je porastený stromami. Výhľad z neho je na juh a z časti na východ. Je viditeľný z Liptovskej kotliny a Revúckeho podolia. Tvorí pyramídovú dominantu nad Vlkolíncom.

Vrch Sidorovo je vytvorený vápencom a dolomitmi. Vyznačuje sa najmä mohutnými skalnými stenami a odkryvmi, ktoré najlepšie vidieť na južnej strane. Na východnej a západnej strane sa v početnej miere vyskytujú skalné ihly.

Vrcholové časti ponúkajú rozprávkové výhľady dole do doliny, ako aj na okolité vrchy. Obdivovať môžete Vlkolínec, Biely Potok, Revúcku dolinu, ako i vzdialenejšie Nízke Tatry.

Sidorovo je umelo zalesnené. Najväčšie zastúpenie majú ihličnaté dreviny (smreky, borovice), ale v hodnej miere sa vyskytujú aj listnaté dreviny (buk). Z nízkych drevín sa bohato vyskytujú šípky a trnky.

Na vrchole Sidorova stálo výšinné halštatské hradisko. Usudzuje sa, že slúžilo pre obyvateľov osady v okolí Ludrovej ako posledné útočisko. Našli sa tu predhistorické črepy a žabice – skaly na hádzanie prakom. Spomínané exponáty sa našli začiatkom 30. rokov minulého storočia počas amatérskeho archeologické výskumy

Výstupová trasa vedie z dediny Vlkolínec (cca 2.5 km) prudším stúpaním po kamenitej ceste po žltej značke do sedla pod Sidorovom na Vlkolínskych lúkach. Tu treba odbočiť na červenú značku, ktorou sa dostanete za 40-50 minút na vrchol Sidorovo. Dostanete sa sem aj z Bieleho Potoka či Ružomberka (cca 4 km).

Fotogaléria Vrch Sidorovo

Autor fotografií: Dodo Suder

Ako sa dostať k Vrch Sidorovo

Okres: Ružomberok ( Žilinský kraj )

GPS: N 49.04842385831218, E 19.279123748348912

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *