Cesta SNP ponúka úžasné zážitky. Odhodláte sa?

Cesta SNP

Videli ste film Wild (Divočina) s Reese Witherspoon v hlavnej úlohe? Je to skutočný príbeh Cheryl Strayedovej, ktorá sa celkom sama vydala na pešiu túru po americkej Pacific Crest Trail. Čosi podobné môžete zažiť aj u nás doma. A to na Ceste SNP.

Čo je Cesta SNP

Nejedná sa o žiadnu novinku, aj keď Cesta hrdinov SNP 2021 je v poslednej dobe pomerne vyhľadávaný pojem. Táto cesta je najdlhšou pešou trasou – turistickou magistrálou na Slovensku. Siaha od Duklianskeho priesmyku na východe, až po Devín na západe. Ak vás láka Cesta SNP dĺžka vás môže odradiť. Má cca 770 km a v priemere sa dá prejsť za necelý mesiac. A prečo nesie názov Cesta hrdinov SNP? Vedie totiž cez väčšinu významných oblastí, ktoré zohrávali úlohu počas Slovenského národného povstania.

Čo treba vedieť predtým, než vyrazíte

Túto cestu môže zvládnuť každý, kto má aspoň aké také skúsenosti s turistikou. Nie je to však prechádzka ružovou záhradou. Veď byť na nohách, v horách, s batohom na chrbte takmer mesiac, je naozaj drina. Preto je vhodné prejsť si niektoré úseky trasy vopred, ako pár dňovú túru. Určite sa oplatí pozrieť aj web a zápisník Cesta SNP, ktorý nájdete na www.cestasnp.sk. Dá sa tu vidieť Cesta SNP live, získate tu množstvo užitočných informácií, môžete si tu nájsť parťáka na túru, či pozrieť útulne na Ceste SNP.

Prešli Cestu SNP

Na túto trasu sa odhodlalo množstvo Slovákov, ale aj cudzincov. Každý z nich má svoje dôvody. Chcú si utriediť myšlienky, zažiť niečo výnimočné, nájsť si nových priateľov alebo naopak, byť chvíľu sami so sebou. Podobne bol na tom aj Dodo Suder, ktorý sa na cestu pripravoval takmer rok a v auguste 2021 sa ju odhodlal zdolať. Úspešne?

Dodova cesta začala, ako inak, na Dukle. Počasie bolo síce búrlivé, no od pokračovania ho to neodradilo.

Cesta prebiehala hladko. Prvý adrenalín sa ohlásil v piaty deň, vlastne skôr noc, kedy Dodo prespal na lúke pred Šarišom „v spoločnosti“ diviakov. Ak sa na cestu chystáte a niečomu takému sa chcete vyhnúť, určite sa odporúča vopred si pozrieť „Cesta hrdinov SNP ubytovanie“.

Pozitívne ho nakopol Múr SNP, ktorý sa nachádza neďaleko Kysaku. Je na ňom namaľovaná celá trasa cesty. Autorkou je dievča, ktoré cestu absolvovalo.

Ďalšie dni boli náročnejšie, keďže Doda trápili nohy. Potešili ho však ďalší „snp-čkari“, ktorých cestou stretol.

V desiaty deň však musel svoju cestu ukončiť. Cesta SNP rekord teda nepadol. Možno o rok, keď sa Dodo dá zdravotne do poriadku. Svoj cieľ však, z časti, splnil. Pri príležitosti svojej cesty založil transparentný účet na zdravotné pomôcky pre svojho kamaráta. A nejaké to euro mu tam skutočne pribudlo!

Dodova Cesta SNP, aj keď neukončená, mala určite zmysel. Pustíte sa na tú svoju?

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *