Drevený betlehem Terchová

Drevený betlehem Terchová

Popis lokality Drevený betlehem Terchová

Unikátny vyrezávaný drevený betlehem sa nachádza v predsieni kostola sv. Cyrila a Metoda v centre obce Terchová.

Terchovský ľudový rezbár Štefan Hanuliak, odlievač figurín Jozef Holúb a mechanik pohybu Štefan Krištofík zrealizovali svoj nápad a nainštalovali v kostole sv. Cyrila a Metoda krásny pohyblivý betlehem.

Časom sa nahradili figúrky z plastu vyrezávanými figúrkami z lipového dreva. Každým rokom na Terchovskom betleheme pribúda niečo nové, pribúdajú náboženské výjavy z Betlehema i Jeruzalema, atmosféru Terchovej dopĺňajú nové ľudové remeslá a dielničky majstrov.

Nápad vytvoriť symbolický betlehem sa zrodil pred Vianocami roku 1976. Jeho autorom bol známy dedinský rezbár Štefan Hanuliak, ktorý spolu s priateľmi Jozefom Holúbkom a Štefanom Krištofíkom pripravili na Vianoce uvedeného roku miestnym veriacom milé prekvapenie. Spoločné dielo skoncipovali do troch častí. Prvú predstavuje „stará“ Terchová so svojimi remeslami a charakteristickým koloritom, druhú miesto Ježišovho narodenia „skromný“ Betlehem, a tretiu „prepychový“ Jeruzalem. Postavičky z plastov postupom času nahradili figúrky z lipového dreva. Bola to myšlienka miestneho duchovného, vdp. Jozefa Šabu. Zhruba od konca 70. rokov sa konštruktéri orientujú výlučne na lipové drevo. Po smrti Štefana Hanuliaka nadviazali na ušľachtilú myšlienku, so spomenutými majstrami, jeho synovia, Jozef, Ján, František a ich menovec Ján Hanuliak.

Kontakt Drevený betlehem Terchová:

Adresa: Ul. Sv. Martina 1279/10, Terchová 013 06

Tel: 041/ 569 51 90

Otváracie hodiny Drevený betlehem Terchová:

Letný čas: od 08:00 – do 18:00 hod.

Zimný čas: od 08:00 – do 17:00 hod.

Vstupné Drevený betlehem Terchová:

Vstup voľný

Ako sa dostať k Drevený betlehem Terchová

Okres: Žilina ( Žilinský kraj )

GPS: N 49.25807674853954, E 19.031633195783122

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *