Petrášov bunker Pravenec

vchod do petrasovho bunkra nad pravencom

Popis lokality Petrášov bunker Pravenec

Ján Petráš bol nezabudnuteľnou postavou Pravenca môjho detstva. Pamätám si ho v dlhom plášti, často s fotoaparátom a vypytovali sme od neho cukríky. Starý mládenec, býval na Drahách v rodičovskom-Bačiké dome, prezývali sme ho Špekulant. Po vojne mu rodina z USA doniesli fotoaparát a stal sa z neho náruživý fotograf. Vari neublížim jeho pamiatke, keď prezradím, že bol aj prvým papparazzi, veľmi rád fotil milenecké dvojice…

Možno by už upadol do zabudnutia, ale zostala po ňom nezvyčajná pamiatka-Petrášov bunker. Druhá sv.vojna neskončila v máji, ale až na jeseň porážkou Japonska. Američania zvrhli atómové bomby na Hirošimu a onedlho aj na Nagasaky. V reakcii na tieto udalosti sa J.Petráš rozhodol vykopať bunker, ktorý by bol ochranou pred novými hrozbami. Našiel si relatívne izolované miesto, na solčianskej strane, nad Cigánskym potokom a Baláže studničkou, oproti Prielohu. Je to zvláštne miesto-pripomína džungľu, s agátmi, borovicami, lianami a silne zvrásneným povrchom. Táto flóra je podmienená zvláštnou ílovitou horninou, ktorá ale mala pre J.Petráša zásadný význam, pretože sa v nej veľmi dobre kopalo, ale zároveň bola dostatočná pevná a súdržná. Kopal tajne, často po nociach pri petrolejke, aby sa neprezradil.

Zrejme mal premyslený zámer, ako má bunker vyzerať. Je do tvaru L, pričom vstupné rameno má cca 6 metrov, dlhšie rameno 10 m. Plánoval pokračovať ešte minimálne v dvoch smeroch, o čom svedčia načaté výklenky v stenách. Vstupná časť je širšia, cca 110 cm, opatrená baníckou klenbou. Bolo to dôležité, pretože nemusel budovať výstuž. Dlhšie rameno je úzke, na šírku jedného človeka a chodba končí akousi miestnosťou.

Žiaľ, odhalili ho pravenčianski mládenci, keď objavili jeho šaty na prezlečenie v Bačiké záhrade, a potom ho stačilo už len vyšpehovať.
Žiaľ preto, lebo v kopaní už J.Petráš nepokračoval. Bunker som navštívil medzi sviatkami. Okrem čiastočne zasypaného vchodu je vo výbornej kondícii. Stálo by za zváženie, či ho aj neoznačiť a chrániť.

Autor textu: Ing. Jozef Majzlan – nadšenec pre históriu

Autori Fotografií: Ing. Jozef Majzlan, Miroslav Franko, Evka Rusnáková, Ing. Matúš Jánošík

 

Fotogaléria Petrášovho bunkra nad Pravencom

Petrášov bunker počas marca 2023

Ako sa dostať na Petrášov bunker Pravenec

Okres: Prievidza, ( Trenčiansky kraj )

GPS: N 48.86294684455381, E 18.66749092182414

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *