kľak skala v jeseni

Dokonalý relax v zime, aj v lete. Vychutnajte si Kľak!

Už ste dovolenkovali v Malej Fatre? Vrch Kľak a jeho okolie si zamilujete doslova v každom ročnom období. A budete ho milovať v prípade, že máte radi aktívnu dovolenku, ale aj vtedy, ak vás láka relax a pohoda.

Pre milovníkov zimných športov

Pod Kľakom si na svoje prídu milovníci zimných športov. Skiarena Fačkovské sedlo ponúka zjazdovky tak pre začínajúcich lyžiarov, ako aj náročné zjazdovky pre milovníkov adrenalínu. Poteší tiež Bežkárska trať pod Fačkovským sedlom s nádhernými výhľadmi na okolitú prírodu.
Športové vyžitie tu nájdete aj v lete. Okrem turistikycykloturistiky môžu návštevníci využiť športovo-rekreačný areál a športoviská, kde sa dá zahrať tenis, futbal, bedminton, stolný tenis a iné. Po športových aktivitách určite uvítate možnosť oddýchnuť si vo wellness centre, načerpať sily v komfortných apartmánoch a dobre sa najesť v štýlovom zrube Kľak.

Bude sa tu páčiť aj deťom

Ani deti sa v Malej Fatre nebudú nudiť. Ak ich nezabavia početné ihriská, možnosť zašportovať si alebo užiť si príjemnú turistiku, určite si zamilujú Minizoo Salaš Kľak alebo Oboru pod Kľakom. V objatí nádhernej prírody si môžu vychutnať deň v blízkosti zvieratiek v Minizoo Salaš Kľak. V areáli je možnosť užiť si piknik na lúke, relaxovať s rodinou a spoznávať zvieratá a prírodu v príjemnom prostredí.
Ak deti zatúžia vidieť zvieratá z našich hôr, určite ich vezmite k Obore pod Kľakom, kde je v prirodzenom prostredí chovaná jelenia, danielia a muflonia zver. Vidieť tieto zvieratá z blízka je zážitkom nielen pre deti, ale aj pre dospelých.

Nevynechajte výstup na Kľak

Na svoje si tu prídu aj turisti. Výstup na Kľak je prechádzka, ktorú si v lete, ale aj v príjemnom jarnom a jesennom počasí, nemôžete odpustiť. Jedná sa o stredne náročnú túru s prevýšením 500 m. Vrchol Kľaku je mimoriadne fotogenický. Nie je totiž zalesnený a tak je z neho dokonalý panoramatický výhľad na okolitú prírodu. A ak budete mať šťastie, v diaľke zbadáte aj Nízke Tatry! Výstup na Kľak však nie je jedinou turistickou trasou v okolí. Dopriať si môžete turistické prechádzky ku Kľackému vodopádu, k prameňu rieky Nitra alebo do Drevenej doliny.
Dovolenka pod Kľakom je to pravé nielen pre milovníkov zimných športov, ale aj pre rodiny s deťmi. Všetko, čo chcete na dovolenke zažiť, tu nájdete na jednom mieste. Či už je to wellness, dobré jedlo, kvalitné zjazdovky, minizoo alebo príjemná turistická prechádzka.

Fotogaléria Kľak

Skala Kľak a výhľady

panorama vyhladu z klaku

 

Video od skúseného turistu Ota, zachytávajúce západ slnka na Kľaku. Pohľad pre ktorý sa oplatí vyšľapať ten kus chodníka.

 

Autori fotografií: Peter Hanuska, Dodo Suder, Oto Richter

 

Lyžiarske stredisko SKI Fačkovské sedlo – Kľak

 

Minizoo Salaš Kľak, Fačkovské sedlo pri lyžiarskom vleku

 

Ako sa dostať na Kľak

Kľak, čiže Fačkovské sedlo leží na vrchole horského prechodu zo Žilinského kraja do Trenčianskeho kraja. Na skalu Kľak, tak ako aj na lyžiarsky vlek SKI fačkovské sedlo sa teda turista dostane z parkoviska na vrchole. Skala je na jednej strane a vlek na protiľahlej. Ak cestujete zo strany Trenčína, tak na Kľak sa dostanete odbočením v dedine Nitrianske Pravno – smer Žilina. Zo strany Žiliny je to jednoduchšie – iná cesta ako cez Kľak nevedie 🙂

V zimnom období treba mať na pamäti, že bez reťazí, alebo pohonu 4×4 môže byť problém vystúpať na vrchol prechodu. Takisto kým v dedinách pod kľakom je sucho v hornej časti môže byť nasnežené.

Okres: Prievidza ( Trenčiansky kraj )

GPS: N 48.98208735540654, E 18.64085913296571

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *