Čičmany

Podrobnosti lokality Čičmany

Čičmany sú obec v lone krásnej prírody Žilinského kraja. Prvá historická zmienka o nich pochádza už z roku 1272. Nachádzajú sa v kotline Strážovských vrchoch vo výške 655 m n.m., sú teda najvyššie položenou obcou tohto kraja. V blízkosti obce sa nachádza aj prameň rieky Rajčanka.

Čičmany sú známe starobylou a unikátnou architektúrou – maľovanými zrubovými drevenicami, ktoré sú jedinečnou svetovou raritou. Historická časť obce bola z tohto dôvodu v roku 1977 vyhlásená za pamiatkovú rezerváciu ľudovej architektúry. Od tohto obdobia sa začal v obci rozvíjať turizmus, ktorý pretrváva až dodnes.

Čičmianský vzor je originálny, nikde inde na Slovensku taký nenájdete. Je inšpirovaný zaujímavou výšivkou miestneho ľudového kroja s geometrickou ornamentikou. V obci sa nachádza kostol, zrekonštruovaný kaštieľ a múzeum s národopisnou expozíciou.

Erb Čičmian bol vytvorený v roku 1995 na základe mladšej pečate obce z roku 1801.  Znázorňuje svätú Helenu, ktorej legenda popisuje nájdenie sv. Kríža a nástrojov Kristovho umučenia na Golgote. Tejto udalosti je zasvätený aj miestny kostol.

Kaštieľ v Čičmanoch bol v roku 2015 kompletne zrekonštruovaný. Ponúka ubytovanie v dvojlôžkových izbách. Návštevníci sa isto potešia dobovému hostincu a novej reštaurácii. Kaštieľ postavili v barokovo-klasicistickom štýle. Posledný vlastník bol Leopold Berchtold, minister zahraničia Rakúsko-Uhorska. Prvé zmienky pochádzajú z roku 1272.

Kaštieľ je postavený v barokovo-klasicistickom štýle. Jeho posledným vlastníkom bol Leopold Berchtold, minister zahraničia Rakúsko-Uhorska. Kaštieľ bol kompletne zrekonštruovaný v roku 2015. Ponúka ubytovanie v dvojlôžkových izbách. Súčasťou kaštieľa je dobový hostinec a reštaurácia.

V Čičmanoch sa nachádza aj veľmi obľúbené lyžiarske stredisko Ski Čičmany.

Považské múzeum v Radenovom dome

V Čičmanoch je zriadená expozícia Považského múzea v Žiline. Ide o prvú muzeálnu expozíciu v ľudovom objekte v Radenovom dome č. 42, kde sú predstavené zamestnania, ľudový odev a ľudové umenie obyvateľov Čičmian. Múzeum je otvorené celoročne a dozviete sa v ňom, ako vyzerala dedina v minulosti a čím láka turistov dnes.

Expozície múzea:

Zo života a práce čičmianskeho ľudu / Z rodinného zvykoslovia:

Obsahom tohto galerijného typu výstavy sú životné etapy ľudu, ich zvyky, pracovné činnosti (poľnohospodárstvo, chov hospodárskych zvierat, salašníctvo), obživa (zberné a koristné hospodárstvo a strava), zvyky životného cyklu (narodenie dieťaťa, svadba, pohreb) a architektúra. Súčasťou výstavy sú aj ukážky odevov a textilu.

Ľudové obydlie:

Expozícia predstavuje bývanie v Čičmanoch na začiatku 20. storočia. Tento dom, v ktorom je expozícia inštalovaná, bol do 80. rokov minulého storočia ešte obývaný.

Otváracie hodiny:

  • Pondelok – Piatok: 9.00 – 15.00 hod. (posledný vstup)
  • Sobota a Nedeľa: 8.00 – 16.00 hod. (posledný vstup)
  • Obedňajšia prestávka: 12.00 – 12.30 hod.

Vstupné:

  • Základné: 5 €
  • Zľavnené: 2,50 € (dieťa od 7 do 15 rokov, študent, senior nad 60 rokov, držiteľ preukazu ŤZP a ŤZP-S, vojnový veterán)
  • Rodinné: 12,50 € (2 dospelí  a 1 dieťa od 7 – 15 rokov, ostatné deti zadarmo)
  • Deti do 6 rokov mimo skupinového zájazdu, sprievodca držiteľa preukazu ŤZP-S, držitelia novinárskeho preukazu a preukazu Zväzu múzeí: Zadarmo
  • Regionálna zľava – skupinový zájazd materskej školy (MŠ  žilinského regiónu): 0,50 €
  • Pedagogický dozor/vedúci zájazdu nad 10 osôb: 1 osoba zadarmo
  • Pedagogický dozor/vedúci zájazdu nad 20 osôb: 2 osoby zadarmo
  • Vopred objednaný výklad v cudzom jazyku: príplatok 15 € / skupina
  • Vstupné mimo otváracích hodín: príplatok 100 % (vstup možný len na základe objednávky a len pre skupiny nad 10 osôb)

Ako sa dostať do Čičmian

Prístup do obce je možný zo smerov Žilina, Prievidza, alebo Trenčín. Čičmany sú vzdialené približne 40 km od Žiliny a asi 25 km od Rajeckých Teplíc. Pri vstupe do obce nájdete veľké parkovisko. Autobusom sa dostanete zo Žiliny, Rajeckých Teplíc alebo Rajca na najbližšiu autobusovú zastávku: Čičmany, Radenov dom.

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *