kaštieľ Budmerice

Podrobnosti lokality Kaštieľ Budmerice

Kaštieľ Budmerice sa nachádza priamo v srdci malej obce Budmerice, ktorá sa nachádza v Trnavskej pahorkatine a je vzdialená 15 km od Trnavy. Spolu s jeho krásnym anglickým parkom je dominantou obce a obľúbeným miestom nielen pre domácich, ale aj pre návštevníkov z ďalekého okolia. Kaštieľ spolu s parkom a záhradami vytvára jedinečné miesto na oddych a prechádzky.

História Kaštieľa Budmerice

Kaštieľ nechal postaviť gróf Ján Pálffy so svojou manželkou Alžbetou, rod. Schlippenbachovou v rokoch 1 888 – 1 889 ako rodinné sídlo Pálffyovcov. Ján Pálffy bol veľkým milovník poľovníctva, pôvodne teda slúžil ako poľovnícky kaštieľ. Architektom tohto veľkolepého sídla bol Franz von Neumann z Viedne. Predlohou boli staviteľom viaceré renesančné slohy francúzskych zámkov na Loire s množstvom malých vežičiek a štítových vikierov. Zariadenie v kaštieli pochádza z konca 19. a začiatku 20. storočia. Nachádzalo sa tu centrálne vykurovanie i výťah na jedlo a niekoľko schodísk.

V blízkosti kaštieľa sa nachádza aj kaplnka Panny Márie, ktorú dal rovnako postaviť Ján Pálffy. Stojí tam dodnes a nájdeme ju na ceste, ktorá vedie k Červenému Kameňu.

V roku 1934, keď Ján Pálffy zomrel zdedil kaštieľ jeho jediný syn Pavol. Ten ho premenil na centrum spoločenského života. V kaštieli boli často organizované spoločenské akcie a poľovačky. Do histórie kaštieľa sa zapísala aj vtedajšia snúbenica Antoine de Saint-Exupéryho, ktorá tu rokoch 1 938 – 1 943 žila a písala. Lujza de Vilmorin sa stala v poradí piatou z Pálffyho ôsmich manželiek. Po jeho emigrácii v roku 1 945 sa kaštieľ stal majetkom štátu.

Kaštieľ bol upravovaný v rokoch 1 946 a 1 986. Až do roku 2011 slúžil ako Dom slovenských spisovateľov. Jeho účelom bola rekreácia a poskytnutie priestorov pre tvorivé činnosti slovenských umelcov. Zaslúžil sa za to rodák z Budmeríc – básnik a novinár Rudolf Fábry a Laco Novomeský.

V súčasnosti je kaštieľ v pôsobnosti MK SR, ktoré v roku 2014 zabezpečilo jeho rekonštrukciu a obnovu a jeho prevádzku zabezpečujú obecné služby obce Budmerice v spolupráci so SNM – múzeum Červený Kameň. Je zapísaný v Ústrednom zozname kultúrnych pamiatok. 

Otváracie hodiny a vstupné

Január až Apríl a September až December:

  • sobota a nedeľa od 10.00 do 15.00 hod.
  • Posledný vstup o 15.00 hod.
  • Prehliadka začína každú celú hodinu.

Máj, Jún:

  • sobota a nedeľa od 10.00 do 16.00 hod.
  • Posledný vstup o 16.00 hod.
  • Prehliadka začína každých 30 minút.

Júl, August:

  • piatok, sobota a nedeľa od 10.00 do 16.00 hod.
  • Posledný vstup o 16.00 hod.
  • Prehliadka začína každých 30 minút.

Vstupné pre dospelého je 4,00 € za prehliadku v slovenčine a 5,00 € za prehliadku v cudzom jazyku.

Dĺžka prehliadky je približne 40 minút.

Ako sa dostať do kaštieľa v Budmericiach?

Priamo z centra obce vedie ku parku Svätojakubská cesta, označená zelenou a modrou značkou. Pred vstupom do zámockého parku a kaštieľa v Budmericiach sa nachádza parkovisko. Najbližšia autobusová zastávka Budmerice, Podhájska ulica. Najbližšia žel. stanica je v Cíferi, vzdialená asi 10 km.

Autor fotografií: vlastné + Facebook Budmerický kaštieľ 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *