Čachtický hrad

cachticky hrad

Popis lokality Čachtický hrad

V lesoch Malých Karpát nad obcami Čachtice a Višňové sa týči zrúcanina starého strážneho hradu, ktorý sa na prelome 16. a 17. storočia stal nemým svedkom výčinov najmasovejšej vrahyne v našich dejinách, Alžbety Báthoryovej. „Krvavá grófka“ na tomto, ale i iných miestach Slovenska a Maďarska strašným spôsobom zniesla zo sveta stovky mladých dievčat. Legenda vraví, že kúpajúc sa v ich krvi, verila, že zostane navždy mladá. Skutočnosť je prozaickejšia – za trýznením a zabíjaním panien stála nepríjemná psychická porucha, tzv. impulzívny sadizmus. Hoc Čachtice neboli Báthoryčkiným hlavným pôsobiskom (to treba hľadať v maďarskom Sárvári a Keresztúre), sú s jej menom najväčšmi späté. Práve v Čachticiach – v dnes už neexistujúcom kaštieli – bola totiž pristihnutá „in flagranti“, a práve v Čachticiach – na Čachtickom hrade – bola za svoje zločiny doživotne uväznená.

Povesť udalosti opäť poeticky skresľuje, tvrdiac, že paniu zamurovali do hrubého hradného múra s jediným malým otvorom na podávanie jedla. Takýto trest by bol azda adekvátnejší, no tak ako dnes, aj v minulosti platilo, že keď má niekto známosti a vplyv, tak len ťažko dôjde skutočnej spravodlivosti, a tak žena, ktorá by podľa dobového práva za normálnych okolností nemohla neskončiť na popravisku, pokojne dožila v pomerne luxusnom „domácom väzení“.

Zaujímavá história zďaleka nie je jediným lákadlom Čachtického hradu. Z tých ďalších radno spomenúť krásnu prírodu hradného vrchu vyhláseného pre množstvo vzácnych a ojedinelých druhov rastlín a živočíchov i za národnú prírodnú rezerváciu, a tiež pôsobivý výhľad na okolité lesy Malých Karpát, na malebné viesky, ktoré sa medzi nimi krčia či na blízke hrady Tematín a Beckov.

Kontakt na Čachtický hrad:

Adresa: Čachtice 916 21

Telefón: +421 32 740 10 24

Email: hrad@cachtice.sk

Web: http://cachtickyhrad.eu

Otváracie hodiny na Čachtický hrad:

Vstupné na Čachtický hrad:

Ako sa dostať na Čachtický hrad

Okres: Nové Mesto nad Váhom (Trenčiansky kraj)

GPS: 48,725234 17,761201

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *