Bojnický zámok

bojnicky zamok

Popis lokality Bojnický zámok

V krásnom prostredí Bojnického lesoparku sa ukrýva romantický zámok ako vystrihnutý z rozprávkovej knižky. Pri pohľade naň nikoho neprekvapí, že ide o jednu z najnavštevovanejších atraktivít v celej strednej Európe. Bojnický zámok dnes slúži – ako si prial jeden z jeho posledných majiteľov, gróf Pálffy – ako múzeum.

Okrem prekrásnych dobovo vybavených interiérov tu možno obdivovať i  kvapľovú jaskyňu nachádzajúcu sa v hradnom podzemí či výstavný park so 700 ročnou lipou vysadenou podľa povesti Matúšom Čákom Trenčianskym. Lipa, ktorej tieň obľuboval a na svoje bujaré bankety využíval i legendárny Matej Korvín (podľa neho dostala názov „Lipa kráľa Mateja“), je pravdepodobnenajstarším stromom na Slovensku.

V zámockom parku sa nachádza taktiež turisticky mimoriadne obľúbená zoologická záhrada s množstvom exotických druhov živočíchov. To všetko činí z Bojníc a bojnického hradného areálu vskutku unikátnu destináciu pre oddych a rekreáciu.

V okolí zámku je takisto kúpalisko Čajka pre schladenie v horúcom lete, z ktorého je na zámok krásny výhľad. Ak má niekto záujem o turistiku, môže od zámku vyšlapať hore kalváriou a navštíviť Výhliadkovú vežu z ktorej je výhľad na celú kotlinu Hornej Nitry – od Kľaku až po Skýcov.

Čo sa týka aktívneho oddychu tak v okruhu 500m od zámku je nový areál Gumiland pre deti, ale v Bojniciach sú aj požičovne elektrobicyklov a iných potrieb pre aktívny oddych.

Oficiálne fotografie Bojnického Zámku

Kontakt na Bojnický zámok

Adresa: Zámok a okolie 1/1, Bojnice, 972 01

Telefón: +421 46 543 06 24

Email: pisova@bojnicecastle.sk

Web: http://www.bojnicecastle.sk/

Otváracie hodiny Bojnického zámku:

Vstupné na Bojnický zámok

Ako sa dostať na Bojnický zámok

V okolí zámku je viacero (platených parkovísk) kde sa ceny pohybujú v relácii cca 3€ za hodinu, alebo potom môžu vodiči auto nechať v širšom okolí Bojníc a vyšlapať “hore” zadarmo. Do samotných Bojníc sa človek dostane cez Prievidzu ako hlavných ťah, ale od severu existuje nevyťažená skratka cez obce Lazany-Kanianka-Bojnice, alebo z juhozápadu Nováky-Koš-Opatovce-Bojnice. Krásne scenérie horami Strážovského pohoria ponúka skratka od Trenčína cez Diviaky n/N-Rudno-Bojnice, kde sa môžu výletníci kochať či už Rudnianskou priehradou, alebo romantickými serpentínami Šútova.

Okres: Prievidza (Trenčiansky kraj)

GPS: 48,779921 18,577671

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *