Letohrádok pri zámockom parku Horné Motešice

Letohrádok pri zámockom parku Horné Motešice

Podrobnosti lokality Letohrádok Horné Motešice

Obec Horné Motešice sa snaží nájsť fotografie alebo podobu Letohrádku pred jeho zrútením.

V tieni veľkolepého kaštieľa Motešíc sa tajomne týči zrúcanina starého letohrádku, odpočívajúca na zelenom kopci nad parkom, ktorý kedysi slúžil ako odlúčené sídlo rodu Motešických. Jeho minulosť je zahalená tajomstvom, keďže detailné záznamy o jeho histórii sa nám nedostali, avšak jeho existencia je pevným svedectvom rozmanitosti a bohatstva rodinného majetku Motešických.

Dnes už letohrádok nevystavuje svoju niekdajšiu nádheru, tri mohutné múry však stále odolávajú zubu času a ponúkajú návštevníkom čaro starovekej architektúry. Táto stála ruina je prístupná po skrytej ceste, ktorá vedie popri kaštieli a pozýva k objavovaniu.

Obec vyvíja úsilie o zachytenie a obnovenie pamäti tohto historického miesta, hľadajúc staré fotografie alebo záznamy, ktoré by odhalili letohrádku v jeho plnej kráse pred zrútením. Tento projekt odhaľovania minulosti otvára vzrušujúcu kapitolu v príbehu Motešíc, umožňujúc nám nahliadnuť do života šľachty, ktorá kedysi prechádzala po týchto pozemkoch.

Ako sa dostať k letohrádku pri zámockom parku Horné Motešice

Pokiaľ ste autom tak je ideálne ho nechať pri vstupe do parku pri ihrisku.

Najjednoduchšia cesta vedie cez zámocký park s cieľom dostať sa dozadu pri veľkú dvojkrídlovú zámockú bránu ktorá je súčasťou múru, ktorý obklopuje park.
Od brány vedie popri potôčiku vybehaný chodník ktorý sa cca po 50 metroch delí na križovatke tvaru “Y”. Tam sa len rozhodnete či chcete stúpať hrebienkom kopčeka, alebo ísť popri potôčiku rovinatým pohodlným chodníkom. Ja odporúčam popri potoku tam a dole hrebienkom naspäť.

Celkovo od auta po letohrádok to môže trvať pomalou chôdzou 15 minút.

TIP pre bádateľov a historických nadšencov:

Pozornému oku bádateľa neunikne fakt, že od kaštieľa, cez park až hore chodil panovník “na kávu” kočom a konským záprahom. Preto ak si odmyslíte náletové dreviny za cca posledných 100 rokov, tak uvidíte cestu pre koč s dostatočnou šírkou od zámockej brány až hore k letohrádku. Žiadne statné stromy nie sú k sebe bližšie ako 3 metre a tak sa to ťahá serpentínkami až hore, pretože koč nesmel ísť priamo kolmo hore (nedokázal a tak sa robili serpentínky… tak ako aj teraz horské prechody).

Táto prestava je zaujímavým spoločníkom na krátkej prechádzke a bádaní čo tam bolo/nebolo

Fotogaléria Letohrádku Horné Motešice

2 thoughts on “Letohrádok pri zámockom parku Horné Motešice

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *