Kalvária v Terchovej

Kalvária v Terchovej

Popis lokality Kalvária v Terchovej

Kalvária v Terchovej je netradičnou kalváriou so štylizovanými krížmi.

Kalvária je unikátna z toho dôvodu, že sa nej na rozdiel od ostatných nenájdete kaplnky, ale kríže položené na zemi a sochy. Sú postavené z kameňa a doplnené skleným detailom. Kameň ma lokálny pôvod, vyťažil v Terchovej pred viac ako sto rokmi.

Zámer postaviť krížovú cestu v Terchovej bol dlhodobý, obec je totiž významným pútnickým miestom. Nachádza sa v nej rímskokatolícky kostol zasvätený sv. Cyrilovi a Metodovi, ktorý je najväčším chrámom na Slovensku. V obci sa navyše už desiatky rokov konajú Cyrilometodské dni. Potreba postaviť krížovú cestu teda bola jasná. Táto kalvária nemá nijaké kaplnky, zastavenia krížovej cesty predstavujú symbolicky štylizované kamenné kríže a iné sochárske diela. Na vrchole cesty s prekrásnym výhľadom na obec a okolitý kraj sa pod holým nebom nachádza majestátny kamenný oltár. Celá kalvária je dielom terchovského akademického sochára Milana Opalka.

Zaujímavosťou sú detaily na jednotlivých zastaveniach – na troch krížoch položených na zemi sú červené škvrny symbolizujúce zranenia pri pádoch Ježiša, na štvrtom kríži je viditeľné srdce odkazujúce na stretnutie Ježiša s matkou, na deviatom je do kríža pribitý klinec, na dvanástom je kríž postavený, na trinástom je na kríži pripevnená koruna. Na poslednom štrnástom zastavení nie je kríž, ale kameň, ktorým bol zavalený Ježišov hrob.

Kontakt Kalvária v Terchovej:

Adresa: Terchová 013 06

Ako sa dostať ku Kalvária v Terchovej

Okres: Žilina ( Žilinský kraj )

GPS: N 49.25052823848368, E 19.032052555301057

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *