Socha Juraja Jánošíka Terchová

Socha Juraja Jánošíka Terchová

Popis lokality Socha Juraja Jánošíka Terchová

V Terchovej na malom návrší nad obcou smerom do Vrátnej doliny postavili Terchovčania svojmu slávnemu rodákovi monumentálny pamätník. Socha Juraja Jánošíka je vyhotovená z ušľachtilého oceľového plechu v nadživotnej veľkosti a meria 7 a pol metra. Bola postavená v roku 1988 a jej autorom je akademický sochár Ján Kulich.

Najslavnejší slovenský zbojník Juraj Jánošík sa narodil v rázovitej obci Terchová na severozápade Slovenska. Slávneho rodáka  nechali Terchovčania zvečniť do monumentálnej sochy, ktorá stráži vstup do Doliny Vrátna.

Aj keď jeho osud je plný legiend a povestí, predsa len je reálnou postavou slovenských dejín. Chýrny zbojník a spravodlivý ochranca chudobných sa narodil v roku 1688 v obci Terchová na úpätí malej Fatry. Jeho rodiskom bol jeden z terchovských lazov ležiacich na strane Kysuckej vrchoviny.

Na opačnej strane terchovského chotára postavili Terchovčania svojmu slávnemu rodákovi monumentálny pamätník. Na zelenom návrší nad cestou smerujúcou do Doliny Vrátna v Malej Fatre sa týči Jánošíkova socha z oceľového plechu v nadživotnej veľkosti.

Je nenáročným turistickým cieľom, výstup k soche trvá približne 10 minút. Zdatnejším a rýchlejším menej. Celkom hore pri soche je dostatočný priestor pre väčšie skupiny a výklad sprievodcov. V minulosti šlo o obľúbené miesto pre spoločné fotografovanie, podobne ako fotografovanie priamo pod sochou.

Autorom sochy Juraja Jánošíka je Ján Kulich (1930-2015) je rodákom zo Zvolenskej Slatiny. Ako sochár získal titul národný umelec, spájal sa s normalizáciou v ČSSR a tvoril aj pre účely minulého režimu. Ako autor sa podpísal pod mnohé známe súsošia a sochárske diela z kameňa a kovu.

Sochu Jánošíka v Terchovej vytvoril zváraním kovových platní do seba. Tvorí tak mimoriadne vodivý hromozvod a čisto teoreticky je neradno sa k nemu približovať počas silnej búrky.

Kontakt Socha Juraja Jánošíka Terchová:

Adresa: Terchová 013 06

Ako sa dostať k Socha Juraja Jánošíka Terchová

Okres: Žilina ( Žilinský kraj )

GPS: N 49.25434363425124, E 19.037874341807235

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *