Pamätník SNP – Jankov Vŕšok

mohyla SNP jankov vrsok

Lokalita Jankovho Vŕšku

Okres: Bánovce nad Bebravou (Trenčiansky kraj)

Jankov vŕšok leží v katastri Uhrovca a od roku 1993 je prírodnou rezerváciou. Leží v Strážovských vrchoch v nadmorskej výške 533 metrov nad morom. Pre toto územie sú charakteristické spoločenstvá drieňových dúbrav na vápenci, s veľkým výskytom vstavačovitých rastlín ako napr. Vstavač purpurový, Vstavač obyčajný a iné.

Počas druhej svetovej vojny tu pôsobila partizánska brigáda Jána Žižku pod vedením plk. Teodora Polu. Partizáni tu mali vybudované bunkre a v jednom z nich dňa 13. 12. 1944 hitlerovské vojská upálili siedmich zranených partizánov.

Pamätník SNP na Jankovom vŕšku

Na pamiatku padlým hrdinom SNP sa tu vyníma impozantná Mohyla s pylónom a mauzóleom. Základný kameň na Mohylu položil v roku 1946 predseda SNR Karol Šmidke. Výstavba bola dokončená v roku 1951, kedy sa konali aj prvé oslavy SNP. Podrobnejšie informácie o mohyle a SNP si môžete pozrieť aj na stránke SZPB

Neskôr, po skončení výstavby hotela Partizán a amfiteátra bol celý areál využívaný domácimi i zahraničnými turistami na rekreačné účely. Stredisko je turistom prístupné dodnes, no len v letných mesiacoch. Každoročne koncom augusta sa tu konajú oslavy SNP, známe sú aj motoristické a cyklistické preteky do vrchu.

 

Čo zaujalo mňa osobne je krásne miesto uprostred ničoho k čomu vedie krásna “nová” cesta. Už od Uhrovca človek vníma ducha časov pred 89tym v podobe betónových výtvorov popri ceste. Pamätník aj Hotel sú umelo vytvorené turistické miesto a zrejme sa tomu všetko podmienilo. Obdivoval som výtvor mohyly aj množstvo práce a námahy ktorú za tým vidím. Ako sa uvádza na wikipédii, na tento obrovský betónovo, kamenný monument s ďalšími priľahlými prvkami sa nepoužili žiadne ťažké mechanizmy, žiadna firma len občania, nadšenci alebo účastníci SNP a to bez prítomnosti vody, či elektriky. Je to pekne naplánované vrátane amfiteátra, veľkého opekaniska a ubytovania. Nižšie situované bunkre dajú človeku predstavu o tom čo museli prežívať vojaci pred cca 70 rokmi. Zimu, nepohodlie, bolesť strach a odlúčenie možno cítiť ak sa potichu prechádzate medzi bunkrami. Našej generácii v miery s plnými ľadničkami a wifi kde sa pohneme je to dovolím si povedať nepredstaviteľné, resp. nedokážeme si to na 100% predstaviť čo prežívali.

Za zmienku stojí takisto flóra ktorá sa nedá prehliadnúť, prevažne listnaté svahy a konkrétne od bunkrov smerom k Uhroveckému hradu je krásny háj mladej dubiny prepletenej vápencovými skalkami. Subjektívne pre mňa je to obľúbená skladba lesa. V tieto jesenné dni keď píšem príspevok, tam aj na pravý obed počuť ručania jeleňa.

Čo sa vlastne na Jankovom Vŕšku stalo a prečo sú tam bunkre a pamätník?

Podľa dostupných informácii to bolo jedno z viacerých miest kde prebiehali strety Partizánov a Nemeckých vojakov v tejto oblasti.  Viac sa dozviete v práci Tomáša Kluberta s názvom Smrť sa volala SCHILL. O bojoch v tejto lokalite a úporných bojoch s detailami sa dozviete hlavne na strane 41-56.

Z Jankovho Vŕšku k Hradu Uhrovec

Z Jakovho Vŕšku vedie takisto cesta k Uhroveckému hradu. Je to z miesta parkoviska Hotela Partizán respektíve od Partizánskych bunkrov.

 

 

Kontakt na Jankov Vŕšok

Adresa:  1, 956 41 Uhrovec-Jankov Vršok

Informácie pre návštevníkov Jankovho Vŕšku

 

Zdroj informácii: https://www.uhrovec.sk/

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *