Termálny prameň pri Chorvátskom Grobe

termalny pramen chorvátsky grob

Popis lokality Termálny prameň pri Chorvátskom Grobe

Termálny prameň s jazierkom sa nachádza medzi Chorvátskym Grobom a časťou Čierna Voda (Monarská alej). Je to pôvodne výskumný geotermálny vrt Chorvátsky Grob BA-4, vrt FGB-1, hlboký 1231 m s teplotou vody do 50°C. Bol vyhĺbený v rokoch 1973 – 1974, dnes je využívaný na kúpanie obyvateľstvom zo širokého okolia. By the way, viete prečo sa Chorvátsky Grob volá chorvátsky? ( história Chorvátskeho Grobu )

Je to vlastne malá betónová jama, ktorú obklopuje niekoľko panelov. Vrt sa nachádza v blízkosti potoka Mlynský jarok. .V bezprostrednej blízkosti v rákosí sa nachádza ďalší vrt FGB-1A s hĺbkou 500m a teplotou vody 24°C.

“Miestny kupači” vravia, že vrt pôvodne vznikol za účelom hľadania ropy, ale že sa v určitej časti viac než 1km pod zemou zalomil vrták a práce nepokračovali a vznikol len zdroj horúcej vody vytekajúcej von.

Samotný prameň je kovová rúra z ktorej vyviera termálna voda o teplote cca 45 °C do “bazéna o rozmere cca 3×2 metre s hĺbkou odhadom 1,5m. Z tejto kocky to vyteká von kde je tak cca 35-40 °C voda do takého štrkového jazierka, ktoré preteká do ďalšieho odtokového jazierka ktoré ústí do nejakého potoka v trśtí.

Je to pekná oáza s horúcou vodou v strede ničoho medzi dedinami, ale vidno že to nemá pána a tak je okolie znečistené odpadkami. Ale voda je čistá, aj jazierko len to kazí celkový dojem. Bolo by pekné keby to miestni nadšenci vyčistia a osadili by sa tam pekné smetiaky či kadibúdka. To by bol pekný základ. Ale na druhú stranu je to nekormečné, neskazené závorami, vstupným atď – proste divočina 😀

Otváracie hodiny termálny prameň pri Chorvátskom Grobe:

  • otvorené nonstop
  • vstupné voľné

Ako sa dostať k termálnemu prameňu pri Chorvátskom Grobe

Tento areál ne nenápadná odbočka z hlavnej cesty medzi Čiernou vodou a Chorvátskym Grobom medzi poliami. Je to veľké štrkové parkovisko do tvaru “U” kde je veľa miesta na parkovanie a je tam vjazd aj výjazd.

V smere od Žiliny sa dá z diaľnice zísť na privádzači Pezinok-Senec a prejsť tam cez Slovenský a Chorvátsky Grob. Alebo potom sá tam dá prísť ešte rýchlejšie novým diaľničným privádzačom medzi Ivánkou pri Dunaji a Čiernou Vodou (pri Mekáči)

Okres: Senec ( Bratislavský kraj )

GPS:48.23 537, 17.269 63

Podporte našu tvorbu obsahu a tipov pre turistov a rodičov s deťmi , aby sme pre vás mohli aj naďalej pripravovať kvalitný obsah a technicky rozvíjať stránku 🙂

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *