Jánošíkove diery

Popis lokality Jánošíkove diery

Jánošíkove diery sú súčasťou Národného parku Malá Fatra. Veľká časť navyše prechádza prírodnými rezerváciami Tiesňavy a Rozsutec. Lokalita je budovaná prevažne vápenatými horninami, ktoré sú dobré rozpustné vo vode. Vďaka tomu tu bolo eróznou činnosťou Dierového potoka vytvorené spektakulárne divadlo v podobe esteticky zaujímavých geomorfologických útvarov.

Môžete sa preto tešiť na oku lahodiace hlboké krasové kaňony Dolných, Horných a Nových dier. Uvidíte tu viacero menších, či väčších vodopádov. Potok tu vytvára pereje a tzv. obrie hrnce – priehlbne v skale vytvorené vírivým pohybom vody a kamienkov.

Tiesňavy sú turistickej verejnosti sprístupnené formou oceľových rebríkov a drevených, či kovových plošín, pričom niektoré rebríky dosahujú výšku do 15m. Jánošíkove diery sú dobre preznačené turistickými značkami a nie je tu problém s orientáciou. Horšie je to už s masovou návštevnosťou tohto prírodného skvostu. Preto si Diery vychutnáte skôr v špecifických obdobiach roka, mimo hlavnej turistickej sezóny, kedy sa tu tvoria doslova turistické zápchy.

Keďže Jánošíkove diery majú príjemnú mikroklímu, mohol by to byť ideálny tip na výlet v horúcom letnom období, nebyť práve spomínaných más. Nemenej zaujímavé sú však niektoré časti aj počas zimných dní. Na jeseň zas hýria pestrými farbami. Smelo preto môžeme skonštatovať, že sa sem oplatí prísť za každého ročného obdobia.

Prírodný skvost v podobe Jánošíkových dier očarí dospelých, ale aj deti. Navyše tento typ túry je pre deti zaujímavejší, ako len nekonečné šliapanie po turistickom chodníku. Ak by ste chceli deti zobrať napešo, lepšie je ísť len do Dolných dier. Tam je totiž terén málo náročný a deti ho zvládnu dokonca i v zime. Rebríky a plošiny tu nie sú technicky príliš náročné. Návštevu Horných a Nových dier malým deťom veľmi neodporúčame. Je na dôslednom zvážení rodičov, či sem deti zobrať v čoraz populárnejších detských chrbtových nosičoch. Ak áno, odporúčame prísť sem s deťmi v čase zníženej návštevnosti.

V jednotlivých častiach Jánošíkových dier sa nachádza takmer 20 vodopádov výšky do 4m. Tieto zvyknú v zime zamŕzať a vytvárať prekrásne ľadové útvary. Nemenej zaujímavá je padajúca voda aj v iných ročných obdobiach, rovnako ako tunajšie jedinečné skalné formy, či živočíšstvo a rastlinstvo.

Zaujímavým javom v kaňonoch Jánošíkových dier je inverzia. Udržiava sa tu studený vzduch, vďaka ktorému sa tu dajú popri potoku a na vlhkých skalných stenách pozorovať horské a vysokohorské druhy rastlín. Naopak slnečné strany a výslnné skalné vrcholy vápencových brál sú domovom suchomilných a teplomilných rastlín.

Hlavnými východiskovými bodmi túr do Jánošíkových dier je podhorská obec Terchová a jej miestne časti Biely Potok a Štefanová. Do týchto oblastí sa bez problémov dostanete autom, alebo kombináciou verejnej dopravy. Malá Fatra je všeobecne dobre dostupným pohorím. Nachádza sa v strednej časti Slovenska a rýchlo sa sem dopravíte aj výborným vlakovým spojením cez Žilinu v kombinácii s autobusom. K dobrej dostupnosti prispieva i fakt, že v blízkosti sú lokalizované významné lyžiarske strediská.

Vybrať sa do Malej Fatry autom, znamená nájsť si parkovisko, ktoré je častokrát platené. V zime sa môže stať, že ich nájdete neodhrabané, a tak môže byť problém auto odstaviť. Všeobecne sa však o parkoviská starajú a na výber parkovania slúžia automaty. Parkoviská strážené nie sú, podľa niektorých infotabuliek, sú však monitorované kamerami. Dôležité osobné veci si v aute však radšej nenechávajte.

Ak by ste chceli začať prehliadku komplet dier, ideálne bude zaparkovať v Terchovej, alebo v Bielom Potoku. V tom prípade vás modrá turistická značka, ktorá tu začína priamo pri parkovisku, prevedie celou sústavou Jánošíkových dier. Niektoré časti sú dostupné po modrej a zelenej značke, do ktorých ale vedú odbočky taktiež práve z modrej značky.

Ak by ste sa radi vydali čisto do Horných dier, dobrou voľbou je prísť aj do Štefanovej. Niektorí zdatnejší turisti zvyknú prechod dier kombinovať i s výstupom na Veľký, či Malý Rozsutec, ktoré sú výbornými vyhliadkovými bodmi. Z Terchovej môžete diery navštíviť i v kombinácii s prechodom Tiesňav a vrchu Boboty. Záleží na vás, na akú kombináciu budete mať chuť a čo vám čas a kondícia dovolia. Tým sa dostávame k bodu, že Jánošíkove diery samé o sebe tvoria zaujímavý a netradičný nástup k hlavnému hrebeňu Malej Fatry, pretože ústia práve v sedle Medzirozsutce. Tým prechádza červeno značený chodník hlavného hrebeňa.

Na parkovisku narazíte na prvé smerovníky a aj mapu celej oblasti v okolí Terchovej. Smerovník vám napovie nielen smer, ale i jednotlivé časy k vybraným lokalitám. Tak napríklad: Ostrvné, Dolné diery – 0:25, Podžiar cez Nové diery – 1:00, Sedlo Medzirozsutce cez Jánošíkove diery – 2:35. Značenie z Bieleho potoka je dobré a tak určite neminiete smer, ktorým by ste sa mali vydať do útrob Jánošíkových dier.

Vaše prvé kroky povedú od parkoviska popri hoteli a ďalšieho záchytného parkoviska k drevenému mostíku. Narazíte tu tiež na prvú tabuľu náučného chodníka Diery, ktorý vedie naprieč Dolnými a Novými dierami smerom do Štefanovej. Po chvíli sa dostanete po chodníku, popri potoku do príjemného lesíka a čoskoro až na začiatok Dolných dier.

Prekrásne prírodné prostredie plné bizarných skalných útvarov, zaujímavých rastlinných a živočíšnych druhov a viac ako 20 vodopádov tvorených tzv. Dierovým potokom sľubuje neopakovateľný zážitok, ktorý miestami nadobúda i mierne adrenalínový charakter – v lokalite sa totiž nachádza množstvo miest priechodných iba s pomocou lávok, rebríkov a pomocných reťazí. Jánošíkove diery pozostávajú z troch ucelených častí – Dolné, Nové a Horné diery. Dolné a Nové diery sú pomerne ľahko priechodné a ich návšteva je vhodná i pre deti a staršie osoby. Prechod Hornými dierami je pomerne náročný a v období väčších dažďov je prakticky nemožný. V zimnom období sú Horné diery uzatvorené. Východiskom túr k Jánošíkovým dieram je zväčša Hotel Diery v Terchovej alebo osada Štefanová.

Fotogaléria Jánošíkove diery

Autor fotografií: TK Pravenec, Dodo Suder

Ako sa dostať na Jánošíkove diery

Okres: Žilina ( Žilinský kraj )

GPS:  N 49.25668218017967, E 19.067583921556434

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *