Buchlov, vrchol v pohorí Vtáčnik

Lokalita:Okresy: Prievidza, Žarnovica, B.Bstrický kraj

Buchlov je 1041m vysoký kopec, nachádzajúci sa v pohorí Vtáčnik, nad Oslanmi, resp. obcami Ostrý Grúň a Kľak. Je to veľmi atraktívny vrchol, pretože je tvorený výraznými skalami, ktoré poskytujú ďaleké výhľady. Tie nie sú „opozerané“, pretože Buchlov nepatrí k tým vrcholom, ktoré sú na Slovensku najviac propagované. A preto sa môže jednoducho stať, že ste o ňom nikdy predtým nepočuli.

Presne to sa stalo i nám a na vrchol Buchlov sme náhodne narazili v jednej knižnej publikácii. Tá ho radí medzi najzaujímavejšie na Slovensku. A tak bolo samozrejmé, že jeho návšteva pribudne na náš zoznam priorít. Vrch Buchlova je charakteristický listnatým porastom. K najzaujímavejším častiam výstupu naň patrí najmä hrebeňová časť, rozprestierajúca sa od Rúbaného vrchu až po vrchol Žarnov, ktorej je súčasťou. Tento horský hrebeň predstavuje bočnú rázsochu hlavného hrebeňa Vtáčnika. Buchlov je súčasťou prírodnej rezervácie s rovnomenným názvom, ako aj časťou CHKO Ponitrie. To dokazuje význam tunajšieho prírodného bohatstva.

Buchlov sa nachádza v mierne zapadnutej oblasti ohraničenej Žarnovicou a Oslanmi. Bližšími obcami pod kopcom sú ešte Kľak a Ostrý Grúň. Keďže výstup na Buchlov bol súčasťou jednodňového výletu na dve tisícovky, prichádzali sme zo smeru od Sitna. Rozhodli sme sa, že vyrazíme z Ostrého Grúňa. Malo ísť o bežecký výstup a preto sa nám zdalo miernejšie stúpanie výhodnejšie ako z Oslan resp. Rudice, ktoré je zrejme strmšie.

Do Žarnovice je možné sa dostať pomerne rýchlo po diaľnici a bezproblémová bola i cesta do Ostrého Grúňa. Zaujímavá bola tým, že popri nej boli viaceré artefakty pripomínajúce SNP. Napríklad obrnený transportér, alebo uvítacie brány, týčiace sa nad cestou v jednotlivých dedinkách. Ostrý Grúň a Kľak totiž cez vojnu vypálili nacisti. V obci Kľak je tejto udalosti venovaný i špeciálny pamätník.

My sme auto odstavili v Ostrom Grúni na konci dediny, priamo pri turistickom smerovníku, kde začínal žltý, výstupový chodník na Buchlov. Smerovník je bez problémov viditeľný zo samotnej hlavnej cesty a nemali by ste ho minúť. Parkovanie je možné popri okrajoch obecnej cesty. Nie je tu vybudované žiadne oficiálne parkovisko. Keďže sme sem prišli dosť neskoro poobede, neparkoval tu takmer nikto. Taký istý, osamotený, bol i výstup na vrchol Buchlova. Nestretli sme vôbec nikoho. Do Ostrého Grúňa sa zaiste dostanete i autobusom, no najvhodnejšie sa nám javilo v tomto prípade práve auto. Oblasť je predsa len odľahlá a takto sme boli naozaj rýchli.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *