Ďumbier, Nízke Tatry

Lokalita:Liptovský Ján, Brezno, Horná Lehota, Žilinský kraj

Ďumbier (2046m) je najvyšším vrchom pohoria Nízke Tatry. Aj z tohto dôvodu je veľmi dobre známy. Leží na hlavnom hrebeni, vo východnej časti Ďumbierskych Nízkych Tatier nad Jánskou a Ludárovou dolinou na severe a Trangoškou a Srdiečkom na juhu. Vďaka jednoduchej dostupnosti sa jedná o veľmi populárny kopec. Láka skvelým kruhovým výhľadom na kraj i horstvá stredného Slovenska i svojou majestátnosťou. Je to vskutku jedinečný kopec.

Kým južné svahy Ďumbiera pôsobia miernym dojmom, severné steny sú charakteristické strmými žulovými zrázmi, ktoré veľmi radi vyhľadávajú horolezci počas zimného obdobia. Tento vrch je i miesto niekoľkých tragédií, pretože sme tu objavili viacero pamätných tabuliek na nešťastných turistov, ktorý tu prišli o život.

Ďumbier je taktiež vrcholom stelesňujúcim národnú hrdosť, pretože v okolitých horách sa odohrávali boje SNP, čo v Nízkych Tatrách pripomína mnoho pamätníkov, ale aj slovenský dvojkríž priamo na vrchole tohto kopca. Na to, že kopec má cez 2000m prístup nie je technicky náročný. Za ideálnej koštelácie všetkých podmienok ho zvládne staršie dieťa i aktívnejší dôchodca. Prístupové chodníky naň sú dobre značené, pohodlné a dobre udržiavané s jednoduchou dostupnosťou vysokohorských chát, vďaka čomu nie je nutné si na výstup brať mnoho zásob. Na Ďumbier sa dá vyjsť relatívne naľahko s prípadným uľahčením vo forme lanoviek.

Prístup pod Ďumbier

Dostať sa pod Ďumbier nie je príliš, zložité. Kopec sa nachádza uprostred Slovenska a do jeho oblasti sa dá dopraviť rýchlo vlakom, autobusom, ale ako v mnohých iných prípadoch, najpohodlnejšie a najpraktickejšie to bude autom. Až priamo pod kopec je totiž verejná doprava limitovaná na autobusy, pričom tých chodí najmä z južnej strany Nízkych Tatier málo.

Z juhu ale došlo k zásadnému vylepšeniu v podobe celkom nového povrchu vozovky až po dolnú stanicu lanovky na Chopok známu ako Srdiečko. Autom, prípadne bicyklom je to preto z tejto strany pod kopec omnoho príjemnejšia cesta ako v minulosti. Hoci v prípade bicykla, nie je veľmi kde si ho odložiť, jedine ukryť v lese. Nenájdete tu vyslovene miesto určené na bezpečné odkladanie bicyklov, čo je škoda. Samozrejme presun bicyklom pod Ďumbier odporúčame len trénovaným cyklistom. Cesta predstavuje náročné stúpanie.

Ak by ste chceli podniknúť, čo najrýchlejší a najpriamejší výstup na Ďumbier jednoznačne odporúčame prísť z južnej strany pohoria a dopraviť sa na veľké parkovisko na Trangoške. Je to miesto kúsok pod spomínaným Srdiečkom. Odtiaľ sa už turistickou značkou dostanete na Štefánikovu chatu a ďalej na vrchol Ďumbiera. Táto trasa stúpa relatívne mierne a nie sú tu asfaltky.

Ak by ste zvolili cestu od severu, môžete sa vydať po značke z Liptovského Jána známou Jánskou dolinou. Táto trasa je ale celkom zdĺhavá a sú na nej i dlhšie úseky po asfaltkách. Chodník vedie rovnako na Štefánikovu chatu a stadiaľ na vrchol Ďumbiera. Značky vedú i z ďalších obcí na severnej a južnej strane Nízkych Tatier. Jedná sa zväčša o zdĺhavejšie výstupy, ktoré však majú čo ponúknuť.

Zaujímavou kombináciou je prechod z nemenej populárneho Chopka na Ďumbier. V tomto prípade je možné nakombinovať túru vo forme okruhu z Jasnej, či Trangošky resp. Srdiečka. V čase našej poslednej návštevy (jeseň 2018) sa žiaľ priamo na Srdiečku parkovať nedalo. Niekdajšie parkovisko pod stanicou lanovky bolo uzatvorené. Ak zvolíte túto kombináciu dvoch vrcholov, môžete zároveň navštíviť dve populárne vysokohorské chaty – Štefánikovu a Kamennú chatu. Zo Srdiečka je možné odbočiť k Ďumbieru pri horskej chate Kosodrevina a neskôr sa napojiť na červenú značku vedúcu k jeho vrcholu. Týmto spôsobom môžete vynechať výstup na Chopok.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *