Vyhliadková Veža na Magure

výhliadková veža magura

Nová výzva pre Trenčiansky samosprávny kraj

Trenčiansky samosprávny kraj (TSK) sa pripravuje otvoriť novú kapitolu v turistickej atraktivite Slovenska s plánom vybudovať vyhliadkovú vežu na vrchole Magury. Návrh na túto architektonickú perlu vysvitol z obce Poruba v okrese Prievidza, a v súčasnosti TSK hľadá ideálneho dodávateľa prostredníctvom verejnej súťaže. Celkové náklady na tento projekt, ktorý má obohatiť turistický zážitok, sa odhadujú na približne 620.000 eur.

Výnimočná poloha a architektúra

Vyhliadková veža bude zaujímavo situovaná v blízkosti vrcholového triangulačného bodu kóty Magura, v nadmorskej výške 1141 metrov, nachádzajúcej sa v pohorí Strážovské vrchy, podcelok Malá Magura. Výhodná poloha, vzdialená približne 6,5 kilometra severozápadne od obce Poruba, sľubuje návštevníkom pohľady na nádheru okolitej krajiny.

Architektonické detaily výhliadkovej veže

Veža bude zasadená na pozemku vo vlastníctve štátu, ktorý je spravovaný Lesmi SR, a je súčasťou územia v prvom stupni ochrany. Tento samostatne stojaci objekt bude založený na hĺbkových základoch – mikropilótoch. Jeho nosnú časť tvoriť prútová konštrukcia z lepeného lamelového dreva – smreku. Pôdorys objektu bude štvorcový s rozmerom 5,78 krát 5,78 metrov. Konštrukcia veže je po výške delená na päť úrovní konštrukčnej výšky 4,50 metrov. Najvyšší bod stanovej strechy sa bude nachádzať vo výške 27,70 metrov. Na najvyššej úrovni TSK navrhol vyhliadkovú plošinu vybavenú dvomi vyhliadkovými ďalekohľadmi a informačným systémom.

Finančný plán a budúcnosť

Náklady na výstavbu tejto unikátnej stavby odhadol kraj na 619 127€ bez dane z pridanej hodnoty. Kritérium pre výber dodávateľa je založené na najnižšej ponúknutej cene. Financovanie tejto investície je plánované z Operačného programu Slovensko, s plánovaným začiatkom výstavby na jar budúceho roka.

Vízia starostu a cieľ projektu

Zámer výstavby vyhliadkovej veže na vrchole Magury vznikol ešte v roku 2012,” povedal starosta Poruby, Tomáš Tóth. Tóth oživil túto myšlienku v roku 2020 a zdôraznil, že bolo potrebné kompletné prepracovanie projektových dokumentácií v súlade s platnými technickými normami a vyriešenie legislatívneho rámca pre povolenie stavby.

S výstavbou vyhliadkovej veže sleduje TSK podporu turizmu a snahu priblížiť obyvateľom krásy regiónu či prilákať do prírody rodiny s deťmi, konštatovala manažérka projektu Martina Brišková. Táto nová atrakcia prispeje k ďalšiemu rozvoju turistickej destinácie a umožní návštevníkom zažiť krásy slovenskej prírody z výšky.

Autor fotky Miroslav Spiška

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *