Green Point – rozhľadňa Kluknava

Green Point rozhľadňa Kluknava

Popis lokality Green Point - rozhľadňa Kluknava

V obci Kluknava sa nachádza viacero zaujímavých pamiatok a stavieb, medzi ktoré sa v októbri 2023 zaradila 35 metrov vysoká rozhľadňa Green Point. Špecifikom tejto novej atrakcie cestového ruchu je využitie zelenej energie nielen na jej prevádzku, ale aj pre potreby jej návštevníkov. Architekt Igor Cziel využil technológiu, ktorá na Slovensku ešte nebola inde nainštalovaná, a pomocou ktorej si veža sama vyrobí „zelenú“ elektrinu z veternej a slnečnej energie.

Obľúbená turistická trasa na Roháčku je teda ozvláštnená odpočinkovým miestom, ktoré láka ešte viac turistov práve vďaka svojej jedinečnosti. Rozhľadňa vyrába elektrickú energiu, ktorú je možné využiť aj pre nabitie svojich elektrobicyklov, či mobilných zariadení v prístrešku samotného objektu. Vďaka web kamerám, ktoré sú na veži nainštalované, sa výhľad z nej premieta na obecnej stránke a požiarny hlásič monitoruje svoje bezprostredné okolie. Vďaka LED obrysovým a líniovým svietidlám je rozhľadňa viditeľná aj v noci. Osvetlené je schodisko a vyhliadková plošina, z ktorej si výhľady na okolitú nočnú krajinu určite nesmiete nechať ujsť.

Green Point, ako autonómna vyhliadková veža, stojí nad malebnou obcou Kluknava, vzdialená asi 1,5 hodiny pešo a ponúka úchvatný výhľad na nádherný krajinný reliéf, ktorý kraj ponúka. Z veže je vidieť vrchy ako Kloptaň, Dvoriská, Sľubica, Krompašský vrch, Slovinskú a Bielu skalu a najvyšší vrch Kráľovu hoľu. Táto moderná stavba je zároveň technickým zázrakom a architektonickým skvostom, ktorý je pýchou nielen obce, ale celého spišského a šarišského regiónu. Je vytvorená z pozinkovaného železa, obložená červeným smrekom a na jej vrchole sa nachádzajú veterné turbíny a fotovoltaické články. Veža sa zapína na súmrakový spínač a jej prevádzka je celoročná a celodenná.

Lokalita Green Point je príznačná svojím pokojom. Nová rozhľadňa tu organicky zapá do prírodného prostredia a svojimi technologickými možnosťami dáva návštevníkom príležitosť pozrieť sa na moderné vzťahy s prírodou aj cez optiku udržateľného turizmu.

Fotogaléria

Autor fotografií: www.kosiceonline.sk

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *