Šibenica vo Veličnej

Šibenice Veličná

Popis lokality Šibenice vo Veličnej

Žilinskí pamiatkari sa na konci októbra 2023 podelili o jeden veľmi dôležitý a historický objav. V rámci vedeckovýskumnej činnosti realizovali pamiatkový archeologický výskum v obci Veličná na Orave.

Miestny názov Šibenice poukazoval spolu s ústnou tradíciou a značkou na II. historickom vojenskom mapovaní na niekdajšiu existenciu popraviska. Výskumom ho pracovníci z krajského pamiatkového úradu v Žiline identifikovali a potvrdili. Nikto však nepredpokladal, že nájdu aj objekt – solídne vybudovanú a podpivničenú kamennú stavbu s pieskovcovou dlažbou.

Artefakt hlinenej fajky tzv. tureckého typu so zelenou glazúrou, ktorý našli v stavebnej sutine datujú do obdobia 17. storočia. Nevylučujú však, že samotný objekt môže byť ešte starší. Ide o veľmi zaujímavý a dôležitý objav a v terénom výskume i ďalšom archívnom bádaní budú ďalej pokračovať.

Archeológovia museli najskôr vypíliť náletové dreviny a odstrániť nánosy hliny. Potom ich čakalo prekvapenie – zachytili celý pôdorys predpokladanej šibenice, štvorcový pôdorys so zosilnenými piliermi na okrajoch, teda vstup do nadzemnej časti. Na čo pivnica slúžila, budú ďalej skúmať v archívoch. Mohli tam v minulosti zhadzovať popravených, no mohla to byť aj mučiareň.

Výskum pokračuje

Výskum je len na začiatku. Archeológovia prehľadávajú zem kúsok po kúsku. Jednotlivé vrstvy hliny a korene stromov odstraňujú pomaly pomocou metličiek. Vďaka tomu odhalili pôvodnú zachovanú pieskovcovú dlažbu so sklonom. Na rohu objektu našli štrbinu, ktorá slúžila ako výlevka na čistenie podlahy.

Archológovia očakávajú, že sa pod zemou môžu ešte nachádzať pozostatky popravených, či ďalšie vzácne predmety. Chcú sa ešte na miesto vrátiť. Ak sa im podarí získať potrebné finančné prostriedky, miesto chcú komplexnejšie rozobrať už na budúci rok.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *