Kaštieľ v Látkovciach

Popis lokality Kaštieľ Látkovce

Klasický kaštieľ z prvej polovice 19. storočia sa nachádza v dedine Látkovce. Je to miestna časť slovenskej obce Uhrovec v okrese Bánovce nad Bebravou, ku ktorej boli pripojené v roku 1968. Ležia juhovýchodne od samotného Uhrovca, v kotline za Ostrým vrchom.

Kaštieľ je dnes dvojpodlažná budova na obdĺžnikovom pôdoryse s vystupujúcimi rizalitami. Rizalit je označenie pre stredovú alebo bočnú časť stavby vystupujúcu po celej výške z líca priečelia až o hĺbku jednej okennej osi. Hĺbka rizalitu môže byť úplne nepatrná, napríklad len naznačená pomocou odsadenia v omietke.

Miestnosti v kaštieli majú rovné stropy. Dvorová fasáda ma predstavený trojosový portikus (stĺpová predsieň pred hlavným vchodom do budovy) s troma arkádami (oblúky spájajúce medzery medzi jednotlivými stĺpmi). Kaštieľ je situovaný v parku.

Kaštieľ v Látkovciach

Kaštieľ v Látkovciach bol pôvodne menší – obnovený bol v roku 1918. Počas 20. storočia na ňom prebiehalo následne ešte niekoľko opráv. V súčasnosti je kaštieľ uzavretý a nevyužívaný.

Kaštieľ v Látkovciach v roku 1905. Foto z archívu p. Jána Ševčíka.

1 thought on “Kaštieľ Látkovce

  1. Dobrý deň. V súčasnosti nie je kaštieľ uzavretý a nevyužívaný. Je v súkromnom vlastníctve. Udržiava sa budova aj okolie a keď sú financie tak sa aj pomaličky opravuje. Usporadúvajú sa tam oslavy.fotenie svadieb a je tam aj mini retro múzeum. Po telefónnom dohovore je aj možnosť obhliadky. Príspevok je na zvážení návštevníka a je použitý na ďalšiu obnovu kaštieľa. Teraz prebieha aj cez DONIO zbierka na obnovu strechy.
    tel.0903241650

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *