Červený kláštor

Červený kláštor

Popis lokality Červený Kláštor

Červený Kláštor je kúpeľná obec na Slovensku v okrese Kežmarok. Obec sa nachádza pri hraniciach s Poľskom. Názov je podľa kláštora, ktorý v súčasnosti slúži ako turistická atrakcia. Obec sa nachádza sa na brehu hraničnej rieky Dunajec.

História Červeného Kláštora sa spája najmä s národnou kultúrnou pamiatkou – Kartuziánsko-Kamalduským kláštorom zo 14. storočia, zasadeným do nádhernej pieninskej scenérie pod pohorím Tri Koruny. Kláštor preslávil najmä mních Cyprián pestovaním liečivých bylín a zostavením rozsiahleho herbára, ktorý je spolu s barokovými plastikami z neďalekého kostola vystavený v rámci expozície Kláštorného múzea v objekte kláštora.

V časti obce Červený Kláštor – kúpele sa nachádzajú prvé po druhej svetovej vojne na Slovensku obnovené Kúpele Červený Kláštor Smerdžoka, zamerané na ozdravovanie kožných chorôb, ale aj chorôb pohybového aparátu, neurologických chorôb.

Kúpele sa špecializujú predovšetkým na ozdravovanie kožných ochorení, pri čom využívajú jedinečnú prírodnú liečivú minerálnu vodu, nazývanú ľudovo aj ,,Smerdžonka“, podľa jej špecifického zápachu po sírovodíku. Ide o studenú, slabo alkalickú, hypotonickú, stredne mineralizovanú liečivú vodu, s obsahom minerálnych látok a solí, najmä Na, Mg, Ca a obsahom sulfánu 11 mg/l. Celková mineralizácia vody je 1109 mg/l. V roku 2010 bol minerálny liečivý prameň vyhlásený za prírodný liečivý zdroj, čo naštartovalo výstavbu nového kúpeľného zariadenia – ,,Domu zdravia“ a znovuobnovenie kúpeľnej tradície v Červenom Kláštore.

Na časti katastrálneho územia obce Červený Kláštor sa nachádza prvý medzinárodný park v Európe – Pieninský národný park. Obec je známa splavom drevenými plťami Prielomom Dunajca a je vyhľadávanou destináciou milovníkov vodných športov, pešej a cyklistickej turistiky. V poslednej dobe sa obec stala obľúbeným miestom pre rekreačnú lyžiarsku klientelu.

Podmienky pre pestovanie cykloturistiky na území Pienin sú dobré, čomu zodpovedá aj hustá sieť cykloturistických trás. Cyklotrasy sa v niektorých úsekoch prekrývajú s pešími turistickými chodníkmi.

Fotogaléria Červeného kláštora

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *