Košovské jazerá – Laskár Koš | Plavba korunami stromov

jazero-kos-laskar-pohlad-zhora

Laskárske jazero

Laskárske jazero sa nachádza v obci Laskár v okrese Prievidza a je jedným z najkrajších miest na strednom Slovensku. Toto prírodné jazero je obľúbeným miestom na oddych a relaxáciu miestnych obyvateľov i turistov.

Čo s ním bude?

Mokradiam na hornej Nitre hrozí zánik. Ekológovia strácajú nádej, že sa im podarí zachrániť jedinečné mokrade na hornej Nitre.

Sú domovom vzácnych druhov vtákov. O pomoc roky žiadajú štát, no bez úspechu. Pri jednej z mokradí by mala vzniknúť rekreačná zóna.

Ževraj sú krásne jazerá v Koši – Laskári

Bol som upozornený známym – vodákom a rybárom na super extra panenskú lokalitu v blízkosti Prievidze kde sa dá plaviť korunami stromov či nádhernými zákutiami s trstinou, novými ostrovčekmi rastlín, ktoré vyrastajú zo spadnutých kmeňov do vody či inými scenériami s nepoškvrnenými brehmi. Jazero je priemerne 10 metrov hlboké čo je následok prepadania pôdy v poddolovanom území dediny Koš, ktorá bola z toho dôvodu v minulosti vysťahovaná do okolitých obcí.

Jazerá sa naplnili pravdepodobne z vedľa ležiaceho mŕtveho ramena rieky Nitry, nakoľko bola umelo preložená o pár desiatok metrov ďalej tiež z dôvodu prepadávania pôdy.

Na tomto mieste sa dá na kajaku zažiť jedinečná atmosféra, keďže plavíte medzi korunami mohutných stromov, ktoré tam predtým rástli v lesíku 10 metrov pod hladinou. Okrem miestami „strašidelných stromov“ sú na väčšine jazera krásne trstinové zákutia a minimum plochy je prístupnej zo súše rybárom. Preto sa tu dajú nájsť veľmi pekné foto-zákutia. Takáto plavba je skôr na pekné nedeľné poobedie s foťákom, ako na nejakú dlhú plavbu na pol dňa. Takže ideálne medzipristátie cestou okolo Novák či Prievidze.

Ako sa dostať k rybníkom Laskár – Koš

K jazerám sa dá dostať z dediny Koš, najprv po asfaltke (druhá odbočka vpravo v smere od Prievidze od odbočky Koš-Nováky). Najprv ide pár sto metrov asfaltka a potom to pokračuje poľnou cestou popri železnici.

Obrázok nižšie popisuje ako sa lokalita zmenila v priebehu približne 3-5 rokov. Územie sa postupne prepadáva a voda ho zalieva.

predtympotom laskar koš jazera

Košovské jazero - Banské prepadlisko Ťakov na jar 2023

Košovské jazero, alebo Laskárske jazer alebo Banské prepadliská Ťakov je jedno a to isté miesto. Takto nejak to vyzerá v tejto lokalite v apríli 2023. Príroda sa prebúdza, prechádzka je príjemná, bez “chriaštin” bez veľkých bylín a tráv, čiže je dobre viditeľný terén a detaily, ktoré sú počas vegetácie neviditeľné.

Košovské jazero - Laskárske jazero očami Turistky Evky

Myslím si že dnes som cítila taký pokoj na duši ako nikdy predtým …Západ slnka ,boží kľud ,kapre sa vyhadzovali nad hladinu ,kúsok od nás párik bocianov hniezdilo a krásna labuť ktorá prišla až k nám preto nosíme vždy zosebou suché rožky …Celý deň som bola v depke že nemôžem chodiť na túry mám veľké ťažkosti s nohami ,teraz behám po lekároch a hľadame príčinu bolestí ale toto ? Vynahradilo to všetko zameškané …Dúfam že aj vy pocitite z fotiek ten pokoj 🌄 🍀

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *