Pokutsky vodopád – Vodopád Kľak

Popis lokality Pokutský vodopád

CHKO Ponitrie, jedna z najkrajších prírodných oblastí na Slovensku, skrýva množstvo unikátnych prírodných úkazov. Medzi tie najimpozantnejšie patrí Pokutský vodopád, ktorý je s výškou 25 metrov najväčším vodopádom v tejto oblasti. Nachádza sa v pohorí Vtáčnik a patrí k najznámejším a najvyhľadávanejším miestam v tomto pohorí.

Tento impozantný vodopád sa nachádza na Pokutskom potoku, ktorý je prítokom rieky Nitra. Sústava krásnych kolmo zrezaných andezitov tvorí fascinujúce pozadie pre padajúcu vodu a vytvára tak nádhernú scenériu. Najvhodnejším obdobím pre návštevu Pokutského vodopádu je jar, kedy sa v potoku nachádza najviac vody. Po veľkých dažďoch je vodopád tiež impozantný, no osobité čaro má aj v zimnom období, keď zamrzne.

Na druhej strane, v období sucha sa vodopád stáva veľmi nevýrazným a tak si treba dávať pozor pri plánovaní návštevy. Pokutský vodopád sa nachádza mimo značeného chodníka, ale to neznamená, že by sa k nemu nedalo dostať. Existujú dve možnosti: značený turistický chodník vedúci z obce Kľak na vrch Vtáčnik, kde treba pri Partizánskej chate odbočiť vpravo na neznačenú cestu, alebo prevažne asfaltová cesta vedúca popri Pokutskom potoku z južného konca obce Ostrý Grúň.

Pokutský vodopád je skutočným klenotom pohoria Vtáčnik a CHKO Ponitrie. Ak hľadáte unikátny prírodný zážitok, nemali by ste ho vynechať z vašich plánov.

Pokutský vodopád odčami turistky Evky

Keďže pár dní dobre pršalo dnes bola voľba jasná …Vodopád ❤️ a keďže Pokutsky vodopád mám v pláne už nejakú tú dobu dnes som si vybehla z obce Kľak …Blata a vody ako zadarmo cesta trvá cez dve hodinky …A po tme pekný zostup po blate …Špinavá ako prasiatko a dnes aj trošku unavená som sa pobrala spokojne domov …Vody má teraz hodne takže sa oplatí ísť👣👣👣👣

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *