Hradisko Dubodiel

hradisko dubodiel - pohľad zo začiatku obce z poľnej cesty

Popis lokality Hradisko Dubodiel

Obec Dubodiel (maďarsky Trencséntölgyes) nájdeme na západnom Slovensku v Trenčianskom kraji, v okrese Trenčín, na východnom svahu pohoria Považský Inovec, pri úpätí hory Inovec (1042 m n. m.)

Na severozápadnom okraji obce sa nachádza opevnená lokalita Hradisko, ktorá sa rozprestiera na zalesnenej strmej skale. Na miesto vedie iba poľná cesta z autobusovej zastávky. V lokalitách archeologických nálezov je zakázané hľadanie s detektormi kovov a akékoľvek poškodzovanie.

Podľa dostupných zdrojov je opevnenie, ktoré sa nachádza na skalnatom vrchu, patrného pôvodu omnoho staršie ako samotná obec. Tento priestor mal byť osídlený už v praveku. V 12. až 13. storočí sa na tomto mieste pravdepodobne nachádzala strážna veža, ktorá chránila cestu z Trenčína na Topolčiansky hrad a cestu cez Považský Inovec na hrad Beckov. Hrádok sa neuvádza v žiadnych historických prameňoch a nie je o ňom veľa informácií. Presnejšiu podobu a stárok opevnenia by mohol objasniť len prípadný archeologický výskum. Lokalita bola v roku 1963 vyhlásená za národnú kultúrnu pamiatku, kvôli výrazným reliktom opevnenia, ktoré sa na mieste zachovali.

Obrannný val je zreteľný zo severnej strany, je výrazný a neprehliadnuteľný. Z južnej strany je strmý zráz, tak tam nebol pravdepodobne potrebný. Ale nemám vedomosti aký tam bol terén pred 700 rokmi. Val je dobre rozpoznateľný na reliéfnej mape hradiska Dubodiel nižšie.

reliefna mapa hradisko dubodiel

Pekné miesto, ľahko dostupné, blízko civilizácie. Ideálne na krátku prechádzku s rodinou, aj deťmi. Je menej náročné ako blízke hradisko/hrádok Ruskovce, ale historické stopy v podobe valu sú ešte výraznejšie a vrchol je krásny skalnatý hrebienok s výhľadom. Jednoznačne odporúčam.

Ako sa dostať na hradisko Dubodiel

Ideálne je zastaviť ešte pred dedinou pri odbočke na poľnú cestu kde si necháte auto a prejdete poľnou cestou k Hradisku. Altenatívna možnosť je prejsť cez dedinu na horný koniec kde si môžte nechať auto a odtiaľ výjsť na Hradisko. Je to možnosť ako spoznať lokalitu trocha viacej.

1 thought on “Hradisko Dubodiel

  1. Ešte v roku 1945 bol obranný val súvislý po celom obvode Hradiska. Boli tam aj zbytky múrov. Po 2. svetovej vojne mocipáni rozhodli, že sa tu bude ťažiť kameň na výstavbu ciest v okrese Bánovce nad Bebravou. Na južnej strane vznikli obrovské lomy, čím bolo Hradisko značne zdevastované.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *