Kaštieľ Uhrovec

Kaštieľ Uhrovec

Popis lokality Kaštieľ Uhrovec

Kaštieľ Uhrovec bol postavený na vyvýšenine nad obcou Uhrovec v 16. storočí. Postupne ho prestavala rodina Zaiovcov ako opevnenú rodovú kúriu. V 16. storočí sa obec stala sídlom Uhrovského panstva a následne sa centrum presunulo do opevneného, renesančne prebudovaného kaštieľa v Uhrovci.

Kaštieľ v Uhrovci stojí v strede obce na návrší nad krásnym parkom. Kaštieľ dali postaviť v 16. storočí Zayovci ako svoju opevnenú rodinnú kúriu a obec sa tak stala centrom Uhrovského panstva. Kaštieľ bol upravený neskororenesančne s pravidelným pôdorysom s dvorom, prístupným podjazdom, nad ktorým sa nachádzala veža.

Hrad bol postavený v polovici 13. storočia v nedostupnom teréne Nitrických vrchov. Neskororománska pevnosť onedlho prešla do rúk Matúša Čáka, po ktorom ho vlastnili napríklad Žigmund Luxemburský, Stibor zo Stiboríc. V období 15. a 16. storočia bohatí páni viedli početné majetkové spory o tento hrad, ktorý často menil majiteľov. Napokon pripadol rodu Zayovcov. Doba hospodárskej aktivity sa prejavila aj na stavebných úpravách hradu.

Kaštieľ upravili v r. 1613 – neskororenesančne. Mal pravidelný pôdorys s dvorom, prístupným podjazdom, nad ktorým bola veža. V roku 1616 – došlo k deľbe majetku Zaiovcov medzi 6 dedičov, čo sa následne odrazilo aj na vzhľade kaštieľa. Jednotlivé časti budovy (vertikálne) prechádzali samostatným slohovým vývojom. V roku 1746 Zaiovci vybudovali poschodovú empírovú kaplnku – kostol pre protestantov.

V roku 1767 bol kaštieľ prebudovaný na Zaiovské renesančné sídlo. Nadstavili 2. poschodie a náročne riešili najmä reprezentatívne miestnosti. Romantická úprava z roku 1904 vychádzala z historických predlôh kaštieľa. Známa bola Zaiovská knižnica, ktorá bola umiestnená v bočnom krídle, mala bohatú zbierku zväzkov z 18. a 19. storočia. Dnes túto knižnicu spravuje Matica slovenská.

Exteriér – dvojposchodová dvojkrídlová budova so stredným nádvorím, v ktorom je baroková studňa. Fasáda si pod omietkami zachovala renesančné kvádrovanie.

Interiér – zachovali sa renesančné priestory s bohatým klenbovým systémom, ozdobnými krbmi, portálmi, výmaľbou a pôvodnou keramickou dlažbou. Barokové úpravy so slávnostným schodišťom, kostolom a radom salónov.

V okolí kaštieľa sa rozprestiera prírodno-krajinársky park s viacerými exemplármi listnatých stromov.

Kontakt Kaštieľ Uhrovec:

Adresa: Námestie Ľudovíta Štúra 146, Uhrovec 956 41

 

Fotogaléria Kaštieľ Uhrovec

 

Kaštieľ v Uhrovci v časoch minulých

 

Ako sa dostať k Kaštieľ Uhrovec

Okres: Bánovce nad Bebravou ( Trenčiansky kraj )

GPS: N 48.74497192803894, E 18.335656757536146

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *