Bunker Veľryba pri Dubnici nad Váhom

bunker Veľryba

Popis lokality vojenský bunker Veľryba

Bunker Veľryba stojí na úpätí svahu kopca Holá Hora nad Dubnicou. Svoj neoficiálny názov získal vďaka tvaru, keďže pri pohľade zvrchu pripomína veľrybu.

Rok vzniku nie je jasný, podľa niektorých informácií ho pravdepodobne postavili počas II. svetovej vojny na podnet československej vlády v rámci programu opevňovania strategických miest po celej republike.

Takým bola aj Dubnica vďaka Škodovým závodom so zbrojárskou výrobou, ktoré sa presunuli z Plzne a svoju výrobu začali v roku 1937.

Podľa iných zdrojov ale stál až okolo roku 1952 a mal slúžiť ako úkryt pre štáb Civilnej obrany.

Niektorí tvrdia, že nejde o opevnenie vojenského charakteru, ale kryt zvláštneho určenia, kde sa schovala výrobná dokumentácia zbrojnej výroby pred bombardovaním.

Železobetónový objekt má kruhový pôdorys, ktorého vnútro je delené priečkami. Tvar je netypický a stavebne odlišný od bežne používaných opevňovacích objektov. Bunker je zrejme trojpodlažný, no nižšie podlažia sú zaplavené.

V prvom podlaží je v predsieni, v chvoste veľryby, vstup dnes už bez železných dvierok a dve miestnosti vytvorené priečkou, ktorá rozdeľuje kruhový priestor. V druhej miestnosti je v podlahe štvorcový otvor s rebríkom – vstup do podzemného podlažia.

Jeho pôdorys je zložitejší, steny ho delia na niekoľko častí a jednu úzku štvrťkruhovú úzku chodbičku. Z jednej miestnosti vedie úniková chodba, ktorá ústi vedľa bunkra štvorcovým východom s rebríkom.

Na plášti vidieť niekoľko štvorcových vetracích otvorov. Bunker ale nedisponuje strieľňami, nemal teda bojové využitie. Mal skôr o pozorovaciu a ochrannú funkciu.

 

Asi tri kilometre od neho sa nachádza omnoho menej známe dvojča veľryby. Ďalší bunker je napríklad v Novej Dubnici, na rozdiel od už spomenutých má aj strieľne.

Vo svahu kopca Holá Hora, len kúsok poniže bunkra, sa nachádza niekoľko vchodov do tunelov. V minulosti ich bolo viac, no väčšina je už zasypaná.

Podľa niektorých údajov ich vybudovali pravdepodobne spolu s výstavbou ZŤS v 30. rokoch na ochranu pracovníkov v prípade potreby. Podľa iných zasa až v časoch studenej vojny.

Tunely sú na niektorých miestach vybetónované, niekde sú razené priamo do skaly ako banské diela. Stropy sa na viacerých miestach zrútili. Bunker je voľne prístupný verejnosti.

Bunker ako taký stojí pomerne blízko centra a cca 50m od obývaných objektov, je to cca 1m chôdze od novej cyklotrasy smer Dubnica-Ilava. Bunker je uzamknutý, takže sa dá obzerať len zvonka. Ale je to krásna machom obrastená “budova” ktorá vyzerá ako by tam proste bola odjakživa. 

Neviem či by som to našiel bez mapy, alebo domáceho sprievodcu, ale podľa Google maps tam prídete aj “po slepiačky”. Taký pekný mini výlet na nedeľné popoludnie. 

 

Ako sa dostať k bunkru Veľryba

Okres: Trenčín, Dubnica nad Váhom – areál ZŤS, Holá hora, Trenčiansky kraj

GPS: N 48.96165453445439, E 18.193781466655313

 

Ak idete od Trenčína, tak treba prejsť cez celú Dubnicu a za námestím na kruháči rovno, potom prvá odbočka doprava. Následne cca 500m rovno k závodom ZVS a pri bufete Vrátnica zabočte doľava. Popod záhradkársku osadu po úplne novom cyklo chodníku sa dostanete po cca 200m pri Reimovu hrobku a potom ešte cca 100m ďalej je úpätie Holej hory. Od cyklo chodníka je to tak 50m do kopca – evidentným chodníčkom. 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *