Múzeum praveku Bojnice

Múzeum praveku Bojnice

Popis lokality Múzeum praveku Bojnice

Bojnice patria medzi najstaršie a najvýznamnejšie lokality s paleolitickými osídleniami na Slovensku i v strednej Európe. Sú najbohatším archeologickým náleziskom staršej doby kamennej na území nášho štátu.

Prví praľudia – neandertálci sa usadili na mieste dnešného zámku už približne pred 90 000 rokmi. Ďalšia etapa neandertálskeho osídlenia je datovaná približne pred 60 000 rokmi na mieste travertínovej Prepoštskej jaskyne, ktorá bola objavená r. 1926.

Jaskyňa je súčasťou mohutného travertínového brala, jedného z najväčších na Slovensku, na ktorom stojí historické centrum mesta. Našlo sa tu veľké množstvo kamenných pracovných nástrojov: vzácne driapadlá, škrabadlá, vrtáky, hroty, čepele, oštepy, ako aj kosti mamuta, nosorožca, jaskynného leva i ďalších pravekých zvierat. Prehliadky sa konajú počas dňa, ale aj počas noci so sprievodcom s horiacimi fakľami. Múzeum ponúka súťaže pre školy, tvorivé dielne a jeho súčasťou je aj obchod s originálnymi suvenírmi v pravekom štýle.

muzeum praveku bojnice prespostská Muzeum praveku Bojnice minulost 1926 

 

V roku 1926 opísal jaskyňu prepošt K. A. Medvecký týmito slovami:

“Na východnom zakončení tufového bloku stojí prepoštský dom a pod ním, na strmom svahu brala, 276 m nad hladinou mora, asi 7 m nad úrovňou Prepoštskej záhrady, utvára sa jaskyňa. Spredu ohradená je veľkými balvanmi, v zadnej stene má ukrytú chodbu, dnes už spolovice zasypanú… V septembri 1926 s pomocou niekoľkých tunajších gymnazistov začali sme pozorne odkrývať vrstvy niekoľkých kútov hojne artikulovaného úzadia. Veľká bola naša radosť, keď sme okrem veľmi zachovalého mamutieho polzuba a iných mamutích a zvieracích kostí, z malej čiastky i opracovaných kostí, našli na stá kamenných artefaktov: škrabačiek, pazúrikov, vrtáčikov, päsťových klinov, ale i niečo prastarej keramiky.”

Kontakt Múzeum praveku Bojnice

Adresa: Rybníčky 15, 972 01 Bojnice

Tel: +421 911 878 717

Web: https://muzeumpraveku.sk/

Email: muzeumpraveku@muzeumpraveku.sk

Facebook: Múzeum praveku Bojnice

Instagram: Muzeum praveku Bojnice

Otváracie hodiny a vstupné do múzea

Otváracie hodiny Múzeum praveku Bojnice:

Otváracie hodiny

Vstupné Múzeum praveku Bojnice:

Vstupné

Fotogaléria múzea bojnice

Fotogaléria návštevníka z októbra 2023

Ako sa dostať k Múzeu praveku Bojnice

Z hlavného ťahu Trenčín – Prievidza resp Opatovce nad Nitrou – Prievidza odbočíte z kruhového objazdu do nenápadnej uličky pri autoservise. Úzka ulička je slepá ulica ktorá vedie asi 200m až po parkovisko. Je to to isté parkovisko ktoré využíva Gumiland. Odtiaľ úzkym chodníkom medzi plotmi prídete až k vstupu do Múzea praveku Bojnice

 
 

 

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *