Trenčiansky luh

Trenčiansky luh

Chránené územie priamo v meste? Spoznajte Trenčiansky luh!

Ak ste z Trenčína alebo okolia, Trenčiansky luh vám predstavovať iste netreba. Pre cezpoľných si však o tomto zaujímavom kúsku prírody – obecnom chránenom území Trenčiansky luh, povieme čosi viac.

Čo je Trenčiansky luh

Aby ste mali predstavu, čo vás tu čaká, ak sa rozhodnete Trenčiansky luh navštíviť, trochu si ho charakterizujeme. Ide o chránené územie, nachádzajúce sa na pravej strane a čiastočne aj na ľavom brehu Váhu, priamo v Trenčíne. A prečo je vlastne toto územie také vzácne?
Jeho história siaha do 50.tych rokov 20.teho storočia. V tomto období sa dokončil jeden zo stupňov Vážskej kaskády. Z tohto dôvodu sa zmenili riečne podmienky, spomalil sa tok rieky Váh a postupom času tu vznikol lužný les. Ten je domovom viac ako 170tich doposiaľ zistených druhov vtákov, z ktorých 57 v tejto oblasti aj hniezdi. Okrem toho je Trenčiansky luh vzácny aj porastom drevín. Ide o vŕbovo-topoľové nížinné lesy, ktoré zodpovedajú chránenému biotopu.
To však stále nie je všetko. Okrem vysokej biodiverzity vtáctva a fauny je táto oblasť domovom vzácnej pavúčej fauny. Ornitológ Radovan Jambor, ktorý je tvorcom tunajšieho náučného chodníka, uvádza: „Zaznamenali tu viaceré, i v rámci Európy veľmi vzácne druhy. Ide o územie, ktoré je mimoriadne nielen v rámci Slovenska, ale i Európy. Tým, že ide o lužný les, ktorý sa v určitom veku začína rozpadať, pôsobí ako prales. Takéto miesta sú už veľmi vzácne.“
Je teda zrejmé, že sa jedná o mimoriadne vzácnu a zaujímavú oblasť. Okrem toho, len málo miest na Slovensku má chránenú oblasť priamo na území mesta. Aj z tohto dôvodu na jar 2021 Mestské zastupiteľstvo v Trenčíne jednoznačne odsúhlasilo Všeobecné záväzné nariadenie, ktorým bol Trenčiansky luh vyhlásený za obecné chránené územie.

 

Trenčiansky luh je možné vidieť aj s výhliadkovou plavbou na Váhu v Trenčíne. 

 

Čo uvidíte v chránenom území Trenčiansky Luh?

Ak si myslíte, že sa jedná len o akýsi neupravený lesík blízko Váhu, mýlite sa. Ide o takmer 13,5 hektárovú oblasť, ktorá je rozdelená na rekreačno-vzdelávaciu zónu a zónu ochrany lužného lesa. V rekreačno-vzdelávacej zóne majú návštevníci rôzne možnosti trávenia voľného času. Či už je to športový rybolov, prírodný turizmus alebo envirovzdelávanie. Dominantou oblasti je náučný chodník, ktorý vybudovali dobrovoľníci. Prechádzka chodníkom trvá približne hodinu a návštevníkom poskytne množstvo zaujímavých informácií o tunajšej faune a flóre. Ako to pri prechádzke vyzerá, si môžete pozrieť vo videu.

V budúcnosti sa tu uvažuje aj o umiestnení hausbótu, ktorý bude slúžiť na občerstvenie turistov. V pláne je tiež vyhliadková veža, lávka pre peších a cyklistov, nové náučné tabule, či mobiliár, ktorý bude slúžiť vzdelávaniu. Už tak zaujímavá oblasť Trenčianskeho luhu sa nepochybne stane turisticky ešte zaujímavejšou. Plánujete sa sem pozrieť?
Zdroj: https://trencin.sk/aktuality/trenciansky-luh-je-chranenou-castou-prirody-sr/

Postreh od návštevníka

V Trenčianskom luhu sa plavím každý rok od čias keď bol len pekný pravý breh Váhu medzi lodenicou a stavidlami – hrádzou. Nemusí to mať žiadne označenie, či pomenovanie, aby človek videl že sa na kajaku plaví vo vzácnom prostredí. Kosatce, Bobor, rozkvitnuté lekná na hladine či vzácne vtáctvo ako Bučiak, alebo Volavka hneď napovedia že je to nedotknutý kus prírody – malá divočina v meste.

Fotogaléria Trenčiansky luh

 

Ako sa dostať k Trenčianskemu luhu:

Okres: Trenčín ( Trenčiansky kraj )

GPS: N 48.890186470276184, E 18.026109595768546

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *