Pomník padlých hrdinov Pravenec

pomník padlých hrdinov Pravenec

Všetko o pomníku v Pravenci

“Sloboda nie je zadarmo”

” Myšlenky se bezděčně vracejí ke kamarádům, kteří tu před několika dny s námi byli, ale dnes o nic nevíme zhola nic – ztratili se jako pára nad hrncem. I když se nikdo o nich slovem nezmíní, vzpomíname na ně, jako by jen odjeli na dalekou cestu, a čekáme – možná bláhově – že se tu zas mezi námi objeví.”

“Kolik dní zbývá nám, nevíme, a ani se o to nestaráme.”

Ladislav Valoušek, Návraty stíhačů

História lokality Pomník padlých hrdinov Pravenec

Koniec vojny.

Včera to bolo práve 76 rokov, čo skončila vojna v pravnianskej doline.  Tejto udalosti predchádzalo dobytie Prievidze. Už 3.4. sa pokúsilo zmiešané vojsko sovietskej a rumunskej armády priamym útokom od Handlovej dobyť nemecké pozície na Banskej. Tam mali ale Nemci vybudované silné obranné pozície. Nasledujúci deň zmenili taktiku, keď zhruba  150 ľahko ozbrojených vojakov preniklo cez hory a vpadli rovno do tyla nepriateľa. Hneď ďalší deň nasledoval útok v smere na Nemecké /Nitrianske/ Pravno, odkiaľ Nemci ustúpili cez Tužinu a Čičmany.

Tým skončila vojna aj v Pravenci, ktorá nás na šťastie príliš nepostihla. K týmto časom ešte len zbieram informácie, a tak zatiaľ len niekoľko epizód. Situácia v našom regióne bola mimoriadne zložitá. Po stáročiach relatívne pokojného nažívania Slovákov i Nemcov došlo k radikalizácii značnej časti obyvateľstva. Z nacistických Nemcov celého Haurelandu  bola vyzbrojená početná domobrana v sile 1500 mužov, ktorej centrom bolo práve Nemecké Pravno. Ľavicovo založení Nemci pochádzali hlavne z Cachu /Malinová/, ktorá aj získala prezývku Malá Moskva. V Pravenci dominovali hlinkovci, ktorí boli ale do značnej miery pasívni, ale časť Pravenčanov bojovala na fronte ako spojenci Červenej armády /ČA/.

Od začiatku roku 1945 bola situácia na fronte už jednoznačná a vývoj predvídateľný. Preto postupne dochádza k evakuácii Nemcov, ktorí sa cítili ohrození postupom ČA. Najskôr odchádzali dobrovoľne, potom príkazom a v marci už zotrvali v našom regióne len pravidelné jednotky nacistov a domobrany. Veľa Nemcov ale bolo schovaných v horách.

Nenarazil som zatiaľ na pramene, ktoré by opisovali situáciu priamo v Pravenci. Už počas Povstania došlo k udalosti, ktorá žije v spomienkach dodnes.  Nemecká delostrelecká batéria, ovládajúca z Vyšehradu Turiec i pravniansku dolinu, zostrelila povstalecké lietadlo pilotované ppor.Františkom Vaculíkom z Buchlovíc  na Morave, ktorý vzlietol z letiska v Zolnej. Havaroval podľa jednej verzie v Tlčovni, podľa inej na Mokradi, kde dnes stojí pomník. Pravenčania ho pochovali na luteránskom cintoríne a po vojne telo exhumovali a previezli do rodných Buchlovíc.

Vieme ale, že partizáni zlikvidovali nemeckú stráž v Pravenci, možno v Baťovej fabrike a tiež zlikvidovali vojenské osobné auto s posádkou na ceste  pri Poluvsí. 26. marca 1945 podnikli spojenecké lietadla /Rumuni/ nálet na Nemecké Pravno, ale bombardovali aj Poluvsie. Zabili vraj 10 ľudí, podľa iného prameňa 4 ľudí.  Podľa oficiálnej verzie vraj zhodili bomby na ustupujúcu jednotku domobrany z Nem.Pravna, podľa inej verzie sa jednoducho pomýlili a pobili civilistov…

Ustupujúci Nemci zhromažďovali ranených vojakov v našom mlyne. Muselo ich byť veľa, lebo obsadili všetky miestnosti /okrem izby rodiny mlynára/, ba viacerí ležali aj pri žlebe. Viacerí z nich umreli. Niektorých pochovali Pod Nitry, údajne aj na luteránskom cintoríne. Jeden Nemec je pochovaný aj na terajšom cintoríne a po rokoch sa prihlásila aj jeho nemecká rodina. V tom čase bola situácia napätá, obyvatelia Pravenca boli schovaní v pivniciach a krytoch. Najväčšie kryty boli vybudované v Rajde tesne pod cintorínom, dnes už niet po nich ani stopy. Nemci podmínovali most a mlyn, ale mlynár ich uprosil /vedel nemecky/, aby mlyn uchovali, lebo má 10 deti. Počas niekoľkých dni im dával aj potraviny, takže mlyn nakoniec nechali na pokoji.

Už také šťastie nemal most pri ihrisku, ktorý odpálili. Len ako zaujímavosť uvádzam, že podmínovaný bol aj most v Nedožeroch, ktorý ale  zostal zachovaný. Ktorýsi z Rómov , bývajúcich pri moste, v noci prestrihol drôt. Oveľa väčšie škody narobili utekajúci Nemci v Nem.Pravne, odpálili viacero budov a zhorela väčšia časť Prievidzkej ulice.

Pravenčania stále museli byť v krytoch, pretože ČA postavili legendárnu Kaťušu v Ďuriné dvore, odkiaľ ostreľovali ustupujúcich Nemcov.

Ako epilóg uvádzam informáciu, že keď v roku 1947 súdili Jozefa Tisa, prezidenta Slovenského štátu, jedným zo žalobcov bol Juraj Šujan, Pravenčan, ktorý býval v rožnom dome na Drahy-oproti Tesáre.

Nápis na pomníku

Na večnú pamiatku účastníkom bojov za oslobodenie ľudstva spod fašizmu

KD Skačkovovej – staršej seržantke sovietskej armády a 15 – tim neznámym sovietskym vojakom ktorí obetovali svoje životy pri oslobodzovaní našej obce. F.Vaculíkovi – partizánskemu letcovi zostrelenému nad obcou Pravenec. Jozefovi Kmeťkovi – z Pravenca účastníkovi bojov veľkej vlasteneckej vojny v ZSSR.

Česť a sláva Vám drahí hrdinovia!

DO KSS MNV a MO NF SSR August 1975.

Ppor.  František Vaculík

Narodil sa 5.5.1918 v Buchloviciach. V r. 1939 odišiel ilegálne za hranice do Poľska a ďalej do Francúzska, kde sa prihlásil do leteckej skupiny Československej zahraničnej armády. Po porážke Francúzska vstúpil do Britského kráľovského letectva ( RAF ), bojoval v 310. a 312. Československej stíhacej peruti. V roku 1944 sa dobrovoľne prihlásil k odchodu do ZSSR, kde sa stal zakladajúcim príslušníkom 1. Čs. samostatného stíhacie leteckého pluku. 17.9.1944 pristáli československí piloti na letisku Zolná. Počas svojho prvého operačného letu, dňa 19.9.1944, bombardoval nepriateľské pozície v blízkosti Prievidze.

Druhý operačný let na Slovensku bol pre neho osudný a bol prvou fatálnou stratou 1. Čs. samostatného stíhacieho leteckého pluku. 20.9.1944 odštartoval o 11:15 spoločne s por. Borovcom, ppor. Šromom a šrtm. Matúškom k útoku na pechotné mínometné a delostrelecké postavenia SS Kampfgruppe Schill pri obci Majzel ( dnes Pravenec ).Vaculíková La-5FN č. 151 bola pri treťom hĺbkovom útoku zasiahnutá paľbou zo zeme a pilot pri havárii zahynul. S ohľadom na to, že lietadlo bolo označené červenými hviezdami a u mŕtveho neboli nájdené doklady, pochovali ho miestny obyvatelia na svojom evanjelickom cintoríne ako neznámeho sovietskeho letca. Až po vojne zistila jeho brat Bedřich podrobnosti celej tragédie priamo na mieste. Po exhumácii boli ostatky Františka Vaculíka prevezené do rodnej obce, kde bol 23.9.1945 pochovaný so všetkými vojenskými poctami. Na jeho hrobe v Buchloviciach je i časť vrtule z jeho stroja.

Česť jeho pamiatke.

Padli v boji

Ppor. Františk Vaculík

Ppor. Františk VaculíkNarodil sa 5.5.1918 v Buchloviciach. V roku 1939 odišiel ilegálne za hranice. Bojoval v RAF. V roku 1943 sa prihlásil k odchodu do ZSSR. Dňa 17.9.1944 pristál na letisku Zolná. 20.9.1944 odštartoval k útoku na pechotné mínometné a delostrelecké postavenia pri obci Majzel ( dnes Pravenec ). Pri treťom hĺbkovom útoku bol zasiahnutý paľbou zo zeme a pri havárii zahynul.

Ppor. Bohuslav Mráz

Ppor. Bohuslav MrázNarodil sa 10.12.1920 v Bořetíne. V osemnástich rokoch odišiel do odboja, vstúpil do RAF. Počas Slovenského národného povstania 7.10.1944 bombardoval nepriateľské ciele pri obci Blaufuss ( dnes Krahule ). Bol zasiahnutý protilietadlovou paľbou do krku, pri núdzovom pristátí havaroval a pri havárii zahynul.

Ppor. Tomáš Motyčka

Ppor. Tomáš MotyčkaNarodil sa 8.7.1920 v Nedakoniciach. V roku 1939 utiekol do zahraničia. Slúžil V RAF. Po odchode na východný front a preškolení na La-5FN bojoval v SNP. Dňa 15.10.1944 zahynul pri útoku na nemeckú automobilovú kolónu v obci Diviaky.

Por. Rudolf Borovec

Por. Rudolf BorovecNarodil sa 5.2.1915 v Pardubiciach. Po odchode za hranice bojoval v RAF. Počas SNP vykonal rad bojových letov, hlavne útokov na pozemné ciele. Dňa 25.10.1944 prenechal dobrovoľne svoje lietadlo veliteľovi letky npor. Cháberovi. Ustúpil so zvyškom personálu do hôr. Padol 9.11.1944 v priestoroch Latiborskej doliny.

Ďaľšie straty 1. Čsslp počas SNP

Ppor. Františk Kruťa

Dňa 19.9.1944 zaútočil na pozemné ciele v priestore Prievidze. Po druhom nálete bolo jeho lietadlo zasiahnuté do krídla. Núdzovo pristál na nepriateľskom území a bol zajatý.

Ppor. František Loucký

Dňa 21.9.1944 zaútočil na nepriateľský automobil, bol zasiahnutý do nohy, s ťažkým zranením doletel do Zolnej. Bol operovaný vo Zvolene a evakuovaný do Ľvova.

Ppor. Ján Skopal

Dňa 7.10.1944 havaroval pri vzlete z letiska Brezno, transportovaný do Ľvova.

Ppor. Stanislav Tocauer

Dňa 11.10.1944 havaroval pri pristávaní na letisku Zolná, transportovaný do Przemyslu.

Ppor. Jiří Řezníček

Dňa 18.10.1944 havaroval po poruche motora, transportovaný do Ľvova.

Šrtm. Anton Matúšek

Dňa 25.10.1944 pri odlete späť do ZSSR núdzovo pristál na území obsadenom nepriateľom, pripojil sa k partizánom.

Por. Raposej, por. Medvedev, staršina Šapošnikov

Po odlete lietadiel do ZSSR ustúpili s pozemným personálom do hôr a pokračovali v boji. Padli v radoch partizánov.

1. Československý samostatný stíhací letecký pluk

Lavočkin La-5FN

Veliteľom pluku bol škpt. František Fajtl. Jednotka bola tvorená dvomi letkami. Veliteľom prvej letky bol npor. Josef Stehlík, druhej npor. František Chábera. Jeho letka priniesla najväčšie obete. Z jedenástich pilotov štyria padli, traja boli zranení, dvaja ostali nezvestní. Ppor. Ladislav Valoušek bol nakoniec jediným pilotom, ktorý sa so svojim veliteľom vrátil späť do ZSSR.1. Čsslp bol vyzbrojený stíhacím lietadlom Lavočkin La-5FN, ktoré nebolo primárne určené pre útoky na pozemné ciele. Vzhľadom k chýbajúcemu opancierovaniu piloti preukazovali pri útokoch na pozemné ciele obrovské odhodlanie a neuveriteľnú odvahu.

Fotogaléria pomníka v Pravenci

autor úvodného textu: Ing. Jozef Majzlan 

nadšenec pre históriu

Ako sa dostať na Pomník padlých hrdinov v Pravenci

Okres: Pravenec, okres Prievidza ( Trenčiansky kraj )

GPS: N 48.845207572908095, E 18.65039860899515

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *