Dolina Obšívanka

Lokalita: Terchová, Žilinský kraj

Pokiaľ hľadáte málo navštevované a veľmi atraktívne turistické miesto v okolí obce Terchová, určite si naplánujte túto trasu. Dolina Obšívanka je nádherná a miestami technicky náročná. Celá trasa na Malé nocľahy a späť cez Zbojnícky chodník je plná prekvapení, ktoré vás skutočne očaria. Dolina je každoročne uzatvorená od 1.3. do 15.6.

Túra ponúka množstvo dychberúcich a nádherných vyhliadok, prechádza cez množstvo skalných terás a divokým kaňonom Tiesňavy.

Je až zarážajúce, že mnohí návštevníci toto miesto považujú za najatraktívnejšie v celej Malej Fatre, napriek tomu zostáva pre mnohých dosiaľ neobjavená. Začiatok doliny Obšívanka trochu pripomína Jánošikove diery, frekvencia turistov je tu však minimálna.

Chodník prechádza aj cez niekoľko exponovaných miest, ktoré sú istené stúpačkami, reťazami a rebríkmi. Veľmi adrenalínový je prechod cez vysokú skalnú rímsu. Ak sa nebojíte výšok, určite neváhajte.

Dolina Obšívanka je každoročne uzavretá od 1.3. do 15.6., a to z dôvodu ochrany Sokola sťahovavého, ktorý tu hniezdi.

Trasa cez dolinu Obšivánka

Navrhujeme okružnú túru z obce Terchová. Pôjdete po trase Terchová – Oravcové – Dolina Obšívanka – Malé Nocľahy – Tiesňavy (Zbojnícky chodník) – Terchová (čas okružnej trasy do 3 hod., prevýšenie 504 m.) – najprv žltá a potom modrá značka

Z Terchovej prejdete po lesnej ceste cez časť Oravcové, okolo vodojemu (pitný zdroj vody) a pokračujete po lúke až k ústiu doliny Obšívanka. Už tu vás uchvátia nádherné skalné útvary. Po vstupe do tiesňavy budete prechádzať okolo kaňona a niekoľkokrát prejdete cez potok. Po ľavej strane budete obdivovať Sokoliu vežu, obľúbenú hlavne medzi horolezcami. Nečudo, že tieto lokality dostali pomenovanie Zbojnícke chodníky.

Pripravte sa aj na náročné úseky

Chodník začne pozvoľne stúpať po vybudovaných schodoch. Na trase objavíte niekoľko nádherných vyhliadok na dolinu a časť Vyšné Kamence. Opatrne prejdete cez skalnú rímsu, ktorá je bezpochyby najnebezpečnejšia, ale zároveň veľmi atraktívna časť.

Postupne budete zdolávať ďalšie nádherné miesta až sa dostanete do lokality Malé Nocľahy. Tu sa vám otvoria ďalšie výhľady na Tiesňavy a Vrátnu dolinu. Skalných útvarov je tu skutočne neúrekom. Trasa určite nie je vhodná pre psa.

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *