Vysoká pec Tri Vody

Vysoká pec Tri Vody

Popis lokality Vysoká pec Tri Vody

Vysoká pec v lokalite Tri Vody je pozostatok hutníctva v tejto oblasti. Ide o v minulosti významné miesto spracovania železnej rudy a zároveň jednu z najstarších takýchto pecí v strednej Európe. Postavili ju koncom 18. storočia ako výsledok pokroku v spracovaní železnej rudy. Nachádza sa pri Osrblí, takmer celkom v centre stredného Slovenska neďaleko Podbrezovej a Brezna.

Kedysi sa tu okrem pece nachádzal aj širší areál na spracovanie železnej rudy, ktorá sa sem dopravovala z okolitých baní. Tých tu bolo požehnane. Okrem toho, že vysoká pec je významnou historickou pamiatkou, ktorú sa podarilo zachovať až do súčasnosti, predstavuje i príťažlivý cieľ na turistiku, najmä tú cyklistickú. K tejto peci totiž vedie asfaltka, ktorá umožňuje rôzne dlhé cyklotúry. My sme sa sem vybrali autom a potom peši s deťmi. Tie síce cestou ako obvykle mrnčali, no nakoniec sme boli s výletom všetci spokojní. A to i napriek tomu, že sme cestou zmokli.

Vysoká pec pri Troch Vodách (zlievajú sa tu dohromady tri menšie horské potoky do jedného s názvom Osrblianka) je dobre prístupná z Osrblia po príjemnej asfaltke. Najlepšie to je na bicykli, môže byť aj cestný, nakoľko je asfalt celkom dobrej kvality. Autom sa dá dopraviť po závoru, od ktorej je nutné šliapať peši asi pol až trištvrtehodinku, záleží na vašej svižnosti. Ale o tom už v nasledujúcom odseku.

K vysokej peci na Troch Vodách sa dostanete v smere od Podbrezovej, či Brezna. Je potrebné odbočiť na Hronec a potom pokračovať do Osrblia, kde si môžete prezrieť Národný biatlonový areál. Z Osrblia je potrebné pokračovať na juh po celkom dobrej asfaltke, ktorá vás dovedie až k závore pri akejsi horárni. Na mapách je toto miesto pomenované ako Podsuchá. Ak cestujete autom (spoje až sem beztak nepremávajú žiadne), musíte zaparkovať práve tu. Je to možné len popri ceste.

Hoci sa práve chystáte pozrieť si významnú technickú pamiatku, parkovisko tu nečakajte. Pomôžte si ako sa dá. Našťastie tu žiadne autá neparkovali a tak sa dalo zaparkovať bez problému. Ak neberieme do úvahy komplikované vystupovanie do hustého porastu na okraji cesty. Ostatní šoféri tunajší zákaz vjazdu nerešpektovali, alebo mali vybavenú nejakú výnimku.

Ak by ste šli bicyklom, máte to ideálne. Všimli sme si viacero elektrocyklistov, čo je čoraz populárnejšia cyklodisciplína. V tomto prípade sa elektrobicykel hodí, pretože cesta k peci predstavuje mierne, no neustále stúpanie. My s deťmi sme sa od závory a zákazu vjazdu vydali asi na trištvrtehodinovú pešiu tortúru po asfaltke. Nepríjemné totiž bolo okrem asfaltu hlavne neúprosné letné slnko. Skryť sa veľmi nie je kde, aspoň sme cestou narazili na prameň priamo napravo od cesty.

Dospelý by cestu pešo k peci zvládol v pohode, naše deti ale príliš spokojné neboli. Po trase nebolo nič, čo by ich dostatočne zaujalo. Azda okrem obrovských lopúchov, ktorými sa chránili pred drsným slnkom. Tých je tu naozaj dostatok. Z tohto pohľadu najlepším dopravným prostriedkom k vysokej peci sa nám zdá bicykel.

Ak by ste šli pešo priamo z Osrblia, kam premáva autobus, je cesta omnoho dlhšia. Odhadom to bude tak trikrát viac času. Cesta je orientačne nenáročná, postačí sa držať asfaltky, pokým prídete k výraznému prístrešku po ľavej a mohutnej vysokej peci na pravej strane cesty. Lokalitu spoznáte i podľa pamätníka SNP, či starších stavieb. Orientačne je prístup naozaj nenáročný. Cesta je mierne do kopca.

Ako sa dostať k Vysoká pec Tri Vody

Okres: Brezno ( Banskobystrický kraj )

GPS: N 48.7261781720305, E 19.50356051110354

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *