Vyhliadka nad nádržou Starina

Obec: Jalová

V najvýchodnejšom cípe nášho krásneho Slovenska sa nachádza najväčšia zásobáreň pitnej vody v celej Strednej Európe — Vodná nádrž Starina. Je vybudovaná na hornom toku rieky Cirocha v Bukovských vrchoch, na území národného parku Poloniny.

Vodná nádrž Starina zásobuje pitnou vodou takmer celé východné Slovensko. Voda preteká 130 kilometrovým potrubím až do Košíc. Bola vybudovaná v rokoch 1983 až 1988 a jej výstavbe predchádzalo vysťahovanie až siedmich dedín.

Nakoľko je Starina dôležitým zdrojom pitnej vody, je tu prísne zakázané kúpanie, vodné športy, chytanie rýb a v blízkom okolí sa nesmie ani kempovať či približovať sa k brehom vodnej nádrže.

Jej krásu si však môžete vychutnať z blízkej Vyhliadky, ktorá sa nachádza v južnej časti vodnej nádrže. Lokalitou vedú značené cyklotrasy ale dostanete sa sem aj autom, ktoré zaparkujete na parkovisku priamo pod vyhliadkou. Zdoláte pár schodíkov a zrazu máte Starinu ako na dlani. Nádherný panoramatický výhľad na jej hladinu, ale i blízke okolie sa Vám vryje do pamäti nadlho.

Veľmi pekný pohľad na Starinu je práve z Vyhliadky, ktorá sa nachádza na južnom cípe vodnej nádrže. Dostať sa sem dá jedine po ceste II. triedy č.558 , ktorá vedie zo Stakčína smerom na obec Kolbasov až do Uliča. Kúsok pod vyhliadkou je malé parkovisko. V prípade núdze sa tu dá aj prespať, pretože vyhliadka je vcelku priestranná.

Vyhliadka nad Starinou ponúka pekný panoramatický výhľad smerom na sever. Vodnú nádrž tu máte ako na dlani. Určite je to pekné miesto na spravenie si zopár fotografických záberov, prípadne na krátky oddych. Pod vyhliadkou, cez cestu sa nachádzajú informačné tabule, kde sa dozviete zaujímavé informácie o tomto vodnom diele a zopár informácií o nočnej oblohe a svetelnom smogu.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *