Čermáková lúka

cernakova luka

Popis lokality Černáková lúka

Čermáková lúka 590m je obľúbené táborisko v Malých Karpatoch a významná križovatka turistických ciest. Nachádza sa na rázcestí značiek zelenej z Kuchyne smerujúcej na Veľkú Homoľu, žltej zo Zochovej chaty a hrebeňovej červenej značky. Ide o veľmi príjemnú lúku s celoročne tečúcim prameňom pitnej vody s názvom Modranská baba.

Toto populárne miesto na opekanie, či iné radovánky, je vlastne horským sedlom vrchu Modranská baba, hoci pri jeho návšteve vám to nenapadne. Zaujímavosťou je, že miesto dostalo názov podľa horára a jeho rodine, ktorých tu v 19. storočí pochovali.

Čermáková lúka je obľúbené táborisko v Malých Karpatoch a významná križovatka turistických ciest. Nachádza sa na rázcestí značiek zelenej z Kuchyne smerujúcej na Veľkú Homoľu, žltej zo Zochovej chaty a hrebeňovej červenej značky.

 

Čermáková lúka ponúka rozľahlý, udržiavaný terén, veľmi vhodný na táborenie. Priestranstvo je kosené, bol osadený drevený prístrešok, lavičky a dokonca futbalové minibránky. Taktiež boli vysadené stromy, avšak veľkou prednosťou je výdatný prameň, ktorý tečie aj počas dlhšieho obdobia sucha.Pri lúke sa nachádza aj vodný prameň. Kde je možné si načerpať vodu. Prípadne môžete v ňom nechať chladiť fľaše vína a piva, ako to bolo v tomto prípade 🙂

Čermáková lúka je veľmi dobre dostupné miesto. Najrýchlejšia cesta vedie z parkoviska na Zochovej chate. Predstavuje 5 km pochodu po žltej značke. Ďalší rýchly prístup je po zelenej značke z obce Kuchyňa.

Čermáková lúka ponúka rozľahlý, udržiavaný terén, veľmi vhodný na táborenie. Priestranstvo je kosené, bol osadený drevený prístrešok, lavičky, futbalové minibránky a dokonca latrína. Taktiež boli vysadené stromy, avšak veľkou prednosťou je práve výdatný prameň, ktorý tečie aj počas dlhšieho obdobia sucha. Na lúke si tak môžete doplniť čerstvú vodu počas najrôznejších turistických prechodov Malých Karpát, alebo si tu bez nutnosti nosenia ťažkých kilogramov vo fľašiach navariť kotlíkový guľášik, prípadne inú poživeň.

Na tento účel s obľubou využívajú lokalitu mnohí návštevníci Čermákovej lúky, ktorá ponúka kombináciu ideálneho miesta na nocľah, s prameňom, posedením pri ohniskách a možnosťami jednoduchého relaxu v prírode. A to všetko len za trochu príjemnej námahy, vynaloženej cestou k nemu.

Toto miesto možno doporučiť aj ako vhodné miesto na prespatie počas prechodu hrebeňa Malých Karpát. Ak sa tu chystáte prespať, tak pravdepodobne narazíte aj na ďalších dobrodruhov s rovnakým zámerom.

V noci je niekedy počuť hudbu z neďalekej Zochovej chaty, hlavne keď je čas diskotéky. Dokonca sa nám stalo že po lúke prechádzali o pol noci autá, čo môže tak trochu kaziť dojem z tohto inak pekného miesta.

Ako sa dostať na Černákovú lúku

Okres: Modra, okres Pezinok, ( Bratislavský kraj )

GPS: N 48° 23′ 4.2957439, 17° E 14′ 46.7700577

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *