Útulňa Limba

Kontakt

Adresa034 74 Liptovské Revúce-Nižná Revúca

 
Telefón: 0918 659 688

Pred časom pribudla útulňa, akoby na objednávku pravého horalského lifestylu. Reč je o útulni Limba pod Rakytovom. Táto útulňa predstavuje presne to, čo človek hľadá pod pojmom horská romantika. Pekné, nekomerčné miesto s výhľadom (dokonca pri jazierku) s príjemným a ochotným chatárom.

Ako sa tam dostať?

Menšia chata učupená pod Rakytovom na jeho juhovýchodnom svahu, na žlto značenom chodníku smerom do Liptovskej osady. Pri horárni Teplô je možné nechať auto. Toto miesto sa nachádza priamo na hlavnej ceste z Liprtovskej Osady, no má obmedzenú kapacitu. Ak idete pešo hrebeňom, zo severného rakytovského sedla to na chatu trvá približne 20min chôdze. Chata stojí v 1210m a preto ak by ste sem schádzali z vrcholu Rakytova, musíte zísť približne 300 výškových metrov. Nie je však bezprostredne nutné vystupovať až na vrchol, žltá značka ho totiž obchádza po vrstevnici, tak si mnoho metrov ušetríte. Výnimkou je zima, kedy sú bočné svahy lavinózne.

Z južného sedla vedie značka žiaľ len obkľukou okolo celého Rakytova, alebo cez jeho vrchol po zelenej značke. Rýchlejšia cesta by bola po vrstevnici priamo k útulni avšak táto by musela prechádzať po výrazne exponovaných svahoch Rakytova. Ako núdzová cesta v kritických prípadoch by mohla byť schodná. Je však otázne koľko času by ste ušetrili, pretože tu nejestvuje žiaden chodník a svahy sú naozaj strmé.

Výhodná poloha útulne vo výške 1210m (vrchol Rakytova 1567m) vás nenúti zostupovať z hrebeňa príliš nízko a hodí sa tak ako nocľah pri hrebeňovkách Veľkej Fatry. Na prespatie je v zásobe 15 miest v podkroví na matracoch, ale núdzovo je schopná chata poskytnúť i väčší počet na prízemí.

Útulňa Limba je obkolesená lesom, okrem pekného výhľadu na juhovýchod. Na prvý pohľad zaujme jazierko plné pstruhov pod jej oknami. Vteká doň teplica, ktorá ani v zime podľa chatára nezamŕza. Teplica je zároveň zdrojom vody pre chatu. Vonku sa dá posedieť na lavičke, užívajúc si výhľad. Z výbavy exteriéru stojí za zmienku suché WC t.j. latrína.

Vnútro útulne začína predsieňou, kde sa dá odložiť materiál a prezuť sa do nachystaných papúč. Nasleduje niečo ako spoločenská miestnosť, prepojená s kuchyňou. Interiér je sympatický podobne ako jeden z dvoch chatárov, ktorého sme mali možnosť zažiť. Pod strechou je spomínaná nocľaháreň.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *