Vínne pivnice v Chľabe

vinne pivnice

Popis lokality Vínne pivnice v Chľabe

Malebná juhoslovenská obec Chľaba situovaná v juhovýchodnom cípe Podunajskej nížiny, v oblasti, kde rieka Ipeľ ústi do Dunaja, sa pyšní unikátnym súborom vínnych pivníc, ktorých história siaha až do prvej polovice 19. storočia.

V roku 1838 prekvapila Chľabu veľká povodeň, ktorá zaplavila domy až do výšky komínov. Ľudia si narýchlo vybudovali náhradné obydlia, ktoré vykopali do svahu pohoria Burda. Toto pohorie je tvorené mäkkou sopečnou horninou tuf a tiahne sa po celom vonkajšom obvode obce. Neskôr, keď si obyvatelia opäť postavili klasické domy, prechodné obydlia stratili svoj pôvodný význam a začali sa využívať ako vínne pivnice. V oblasti je totiž dlhá vinohradnícka tradícia.

Vínne pivnice sa v obci a jej bezprostrednom okolí zachovali dodnes, predstavujúc jedinečnú ukážku architektonického a remeselníckeho umenia. Niektoré z nich boli vyhlásené i za národnú kultúrnu pamiatku. V jednej z pivníc, ktorá sa nachádza neďaleko kostola, oproti materskej škole, zriadila obec Pivničné múzeum, ktoré je otvorené širokej turistickej verejnosti a prezentuje bohaté vinohradnícke tradície Chľaby.

Kontakt Vínne pivnice v Chľabe

Adresa: Chľaba, 943 65

Telefón: +421 36 757 31 62

Email: chlaba@atlas.sk

Web: http://www.chlaba.sk/kultura.php

Ako sa dostať k Vínne pivnice v Chľabe

Okres: Nové Zámky (Nitriansky kraj)

GPS: N 47.82923144723162, E 18.823808095727138

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *