5 tipov ako prežiť nezabudnuteľné leto na dedine v Pravenci

lavička pri kaluži pravenec

Leto v Pravenci ponúka ideálne možnosti na užívanie si vidieckeho prostredia a aktivít, ktoré nás spájajú s prírodou. Odporúčam niekoľko tipov, ako si užiť letné mesiace v tejto malebnej dedine:

Cyklistika a turistika

Pravenec a jeho okolie sú plné nádherných prirodných turistických a cyklistických trás poľnými aj spevnenými cestičkami, ktoré vedú lesnými cestami a lúkami, poskytujúc dychberúce výhľady a únik od pracovného zhonu.

Relax v horách

Nad Pravencom, v tichých podhorských oblastiach, nájdete “zmajstrované” oddychové zóny s lavicami, hojdačkami a opekaniskami, kde si môžete počas horúcich letných dní oddýchnuť. Tieto miestečka ponúkajú v prevažnej väčšine úchvatné výhľady na okolie a sú ideálne pre rodiny, páry, alebo kohokoľvek, kto hľadá chvíľku pokoja v príjemnom tichom prostredí a vôňou lesa.

Pozorovanie hviezd

Vďaka minimálnemu svetelnému smogu je aj Pravenec skvelým miestom na pozorovanie hviezd – napríklad z terasky, či na chrbte v tráve za Pravnecom. Vyberte si jasnú letnú noc a užite si nočnú oblohu plnú hviezd.

Lokálne festivaly

Počas leta sa v Pravenci konajú rôzne kultúrne podujatia, ktoré sú v znamení miestnych tradícii a zábavy. Zúčastnite sa na nich, aby ste zažili bohatú kultúru a zábavu, ktorú dedina ponúka a ocenili poriadateľovu snahu. Samozrejme veľa jarmokov, umeleckých výstav a športových podujatí sa koná aj v okolitých dedinách, čo je ideálna príležitosť odbehnúť 10 minút bicyklom a navštíviť okolie.

Osvieženie, prípadne rybolov na rieke Nitra

“Poza” Pravenec tečie rieka Nitra, ktorá je obľúbeným miestom na rybárov, ale aj oázou v letných horúčavách. Kráčať po kolená v pomaly tečúcej vode a prebádať obliaky na dne je relax a osvieženie. Strávte deň v pokoji pri vode a možno si odnesiete aj čerstvú večeru. Nie je výnimkou odniesť si aj cenný historický artefakt v podobe skameneliny.

Pikniky a grilovanie

Využite slnečné dni na piknik na jednej z mnohých miestnych lúk okolo dediny. S čerstvými plodmi z vašej záhradky vytvoríte skvelé občerstvenie pre rodinu a priateľov.
Určite si viete deň spríjemniť aj grilovačkou na dvore či teraske domu a užiť si túto obľúbenú letnú, no najmä sobotnú činnosť po práci na dvore.


Leto v Pravenci je plné príležitostí na relaxáciu, objavovanie a užívanie si prírody. Toto malebné prostredie ponúka pokojný únik ale aj akciu, či dobrodružstvá podľa toho, čo hľadáte.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *