Tesárske Dúpänce

Podrobnosti lokality Tesárske Dúpänce

Obec Hontianske Tesáre v okrese Krupina ukrýva vo svojich lesoch jedinečné pradávne skalné skrýše vytesané do strmého pieskovcového svahu. Táto prírodná atrakcia, tzv. Tesárske Dúpänce zatiaľ medzi turistami nieje veľmi známa, no isto si zaslúži obrovskú pozornosť. Na necelých dvoch kilometroch sú rozťahané komôrky a malé miestnosti, ktoré boli umelo vyhĺbené do mäkkej horniny. V časoch tureckých nájazdov ich ľudia využívali ako skrýše. Tieto nevšedné obydlia v roku 1902 ako prvý zdokumentoval a opísal známy slovenský polyhistor Andrej Kmeť.

Skrýše sú v lesoch dokopy štyri. Mená podľa toho, z koľkých komôrok sa skladajú. Jednodierka má jednu izbu a sú v lokalite dve. Dvojdierka má dve priestranné prepojené izby a v Osemdierke sa z veľkej vstupnej miestnosti dá dostať do ďalších ôsmich rôzne veľkých komôrok.

Spodná Jednodierka je z časti murovaná a vnútri je niekoľko výklenkov. Obyvatelia obce ju používali ako pivnicu. Do Dvojdierky vedie krátky drevený rebrík a niekoľko schodíkov vytesaných do kameňa. Izby v Dvojdierke sú priestranné, prepojené dverami. Druhá izba je osvetlená obrovským oknom, z ktorého je dobrý výhľad na okolie. Osemdierka je samozrejme vizuálne najzaujímavejšia, pre dospelých aj deti.

Ako sa dostať do lokality Tesárske Dúpänce?

Auto je možné nechať odparkované na parkovisku v Hontianskych Tesároch pri železničnej stanici. Od stanice vedie cesta popri koľajniciach v smere od stanice (trať po pravej ruke, opustené, oplotené budovy a konštrukcie po ľavej ruke). Po niekoľkých desiatkach metrov prejdeme cez trať a pomedzi dva smreky sa dá zbehnúť po malom briežku k okraju lúky. Cez okraj lúky prejdeme až k malému korýtku na kamennú soľ. Tu už vidíme lesnú cestu, ktorej sa odteraz budeme držať.

Cestička po celý čas kopíruje hranicu lesa. Najprv sa dostaneme k Jednodierke a Dvojdierke. K Jednodierke je prístup náročný, cez strmú, šmykľavú skalu a zosúvajúcu sa hlinu. K Dvojdierke je prístup veľmi dobrý. Rebrík k nej je pevný a zvládnuteľný aj pre menšie deti. Hneď pod Dvojdierkou je dolná Jednodierka, prístupná z cesty.

Ďalej pokračujeme po lesnej ceste, okolo krmelca a posedu.

K Osemdierke sa dostaneme od dvoch malých informačných tabuliek – je trochu skrytá, od cesty ju nevidno. Vystúpame po hlinených schodoch a potom sa držíme vpravo. Popri skale je vychodený výrazný chodník. Dobre sa pozeráme hore do skaly a všimneme si naľavo skoby (a ak máme šťastie aj pomocné lano v skobách). Tade vedie cesta. Skala vyzerá hrozivo, ale nie je to až také nebezpečné. Ak sú deti poslušné a vedia sa nakláňať do skaly, netreba sa báť.

Fotogaléria lokality Tesárske Dúpänce

Autor fotografií: Jozef Martinský

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *