Jaskyňa Domica – podzemný tok Styx

jaskyna domica slovensko

Vychutnajte si podzemnú plavbu po rieke Styx v jaskyni Domica na Hornom Gemeri

Podzemná plavba v jaskyni Domica je vďaka priaznivým prírodným pomerom od 29.4.2023 opäť v prevádzke

V regióne Gemer na Hornom Gemeri si návštevníci môžu momentálne vychutnať jednu z najvyhľadávanejších európskych atrakcií – plavbu upraveným podzemným tokom Styx v jaskyni Domica. Súčasné priaznivé počasie umožňuje absolvovať atraktívny dlhší okruh s touto plavbou, ktorej celková dĺžka dosahuje 930 metrov. Domica je najväčšia jaskyňa v Slovenskom krase a jej unikátna výzdoba ju zaradila do Zoznamu svetového dedičstva UNESCO.

Jedinečným fenoménom jaskyne Domica sú sintrové útvary, medzi ktorými vynikajú kaskádové jazierka nazývané Rímske kúpele a Plitvické jazierka. Okrem toho tu môžete obdivovať cibuľovité stalaktity a pagodovité stalagmity. V jaskyni žije až 16 druhov netopierov, pričom podkovár južný tvorí v Domici zimnú kolóniu s počtom členov od 1000 do 2000. OOCR Gemer tiež upozorňuje na 2,5 kilometra dlhý náučný chodník, ktorý sa nachádza pri jaskyni. Tento chodník vedie cez krasovú krajinu s typickými škrapovými poliami a ponúka nádherné výhľady na slovenskú a maďarskú stranu.

Zaujímavé je, že podzemná riečka Styx, ktorej názov je prevzatý zo starogréckej mytológie, niekedy v minulosti úplne vyschla v dôsledku dlhodobého sucha. Momentálne však vďaka priaznivému počasiu návštevníci môžu plniť svoje sny o plavbe po tejto jedinečnej rieke v jaskyni Domica. Časové obmedzenie tejto plavby však nie je možné predpovedať. Ak vás láka objavovať fascinujúci podzemný svet, neváhajte a vyhľadajte túto nezabudnuteľnú atrakciu v regióne Gemer na Hornom Gemeri.

zdroj fotografii: Región Gemer, Vladimír Mikuš

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *