Fotopasca Welltar 7310 4G

Welltar 7310 4G pripevnenie na strom

Čo je fotopasca a akú si vybrať?

Pôvodne slúžili na zachytávanie zvierat v ich prirodzenom prostredí. Dnes sú však fotopasce čoraz obľúbenejšie a slúžia napríklad aj na ochranu majetku. Čo je to vlastne fotopasce a na čo zamerať pri jej výbere?

Fotopasca a jej využitie nadpisu

Fotopasca je špeciálny digitálny fotoaparát. Jeho spúšť sa aktivuje pohybom v blízkosti. Spravidla má tvar malej škatuľky. Fotopasca je vybavená pohybovým čidlom, ktoré po aktivácii spustí kameru alebo u niektorých typov aj záznam zvuku. Existuje množstvo rôznych typov fotopascí.

Všetky však majú spoločné charakteristiky:

  • Sú nenápadné a malé
  • Spustia sa vďaka pohybovému čidlu pri detekcii pohybu
  • Pri vytváraní záznamu (fotografie) nie sú rušivé
  • Sú odolné a fungujú aj v zlých podmienkach
  • Majú dlhú výdrž
  • Záznamy z nich sú jasné aj v noci, či pri nepriaznivých poveternostných podmienkach (dážď, sneh)
  • Záznam je ukladaný na dátový nosič alebo sa posiela online

Možnosti využitia fotopascí sú skutočne široké. Ako sme už spomenuli, pôvodne slúžili výlučne na zachytávanie lesnej zveri. Vďaka nim je možné sledovať prirodzené správanie divých zvierat v ich prostredí. Slúžia však aj v boji proti pytliactvu.
Fotopasce sa stávajú obľúbeným pomocníkom aj v domácnostiach. Navštevuje váš pozemok zlodej? Zachyťte ho práve vďaka fotopasci! Ďalšou možnosťou ich využitia je sledovanie obecných priestorov, napríklad ako prevencia vytvárania nelegálnych skládok.

Ako vybrať fotopascu?

Ak si plánujete zaobstarať fotopascu, pri jej výbere sa oplatí sledovať niekoľko ukazovateľov.
1. Spôsob odosielania výstupu
Snímky z fotopasce sa buď ukladajú na pamäťovú kartu – ak ich nepotrebujete mať okamžite k dispozícii, voľte tento typ; alebo sa prostredníctvom mobilného signálu posielajú priamo na mobilný telefón – tak máte snímku hneď k dispozícii.
2. Rýchlosť detekcie
Kvalitné fotopasce reagujú na tepelnú stopu zveri alebo človeka takmer okamžite. Dôležité je sledovať odozvu medzi aktiváciou pohybového čidla a samotnou expozíciou.
3. Možnosť snímania v noci
Fotopasca musí byť vybavená kvalitnou osvetľovacou jednotkou, ktorá umožňuje nočné snímanie objektu. Existuje aj možnosť farebných nočných záberov, tu je však zhotovovanie snímky viditeľné.
4. Nabíjanie fotopascí
Väčšina modelov funguje na 4 až 12 AA batérií. Maximálnu výdrž ponúkajú lítiové batérie. V prípade potreby existuje možnosť doplniť fotopascu externým napájaním.
5. Kvalita výstupov – snímok
Tu platí, ako pri klasických fotoaparátoch, že čím viac megapixelov, tým kvalitnejší výstup. Väčšina fotopascí pracuje s rozlíšením 5 MP, ktoré je pre tento účel dostačujúce.
Pred výberom fotopasce si teda premyslite, ako a kde ju budete využívať. Nezabúdajte, že vaša fotopasca by mala snímať len voľnú prírodu alebo váš pozemok, nie verejné priestory.

Moje skúsenosti s Welltar 7310 4G

Pre kúpu fotopasce som sa rozhodoval už veľmi dlho. Zvažoval som aj kameru, ale zdá sa mi že fotopasca je praktickejšia najmä pre offgrid podmienky osadenia a nenápadnosť. Mám 3 rôzne dôvody a preto som si kúpil jednu, aby som vyskúšal “čo to robí” kým investujem do ďalších dvoch. V prvom rade chcem dať jednu pri chatu, kde primárne bude slúžiť na to, aby som vedel aké tam je reálne počasie a len tak sa pokochať výhľadom keď tam niesom. Je to vysokopoložená chata na samote. Samozrejme bude to zároveň aj ochrana majetku na samote.

V druhom rade som vášnivý milovník prírody a zároveň kajakár, takže by som rád pripevnil fotopascu na tiché miesto so vzácnou lužinnou faunou a flórou a takisto si pozrel aké zaujímavé zvieratá sa mi zjavia na zábere.

Tretím dôvodom na kúpu fotopasce je osadiť ju na tiché miesto s výhľadom (nekomerčné v okolí bydliska) kde rád chodím s deťmi a odkiaľ by nás potešila MMS, ktorú by sme si s nadšením pozerali ako skupinka/rodinka bádateľov.

Takže žiaden dôvod nie je akútny, alebo striktne praktický, ale skôr nadšenie pre techniku a prírodu. Je to ďalšia “hračka” k dronu, foťáku či podobnej technike ktorá buď pomáha v práci, alebo teší.

Fotografie fotopasce a možnosti jej osadenia v teréne

Čo sa mi osobne páči na Welltar 7310 4G

  • Rýchlo a intutívne sa dá aktivovať
  • Rýchle a jednoduché otváranie fotopasce
  • Ak máte vopred kúpené príslušenstvo tak za 5 minúť je v pohotovosti a odosiela fotky na telefón
  • Že je to Slovenský výrobok
  • Že má slovenské menu, pretože nové veci sa ťažko nastavuju v cudzom jazyku
  • Že existuje telefonická/email podpora kde sa clovek moze obratit
  • Čo ma “odpálilo” bolo keď som zistil že je k tomu APPka kde si viem ľahko, prehľadne a pohodlne meniť nastavenia

Ako aktivovať Welltar 7310 4G

  • Stačí kúpiť 12 ks baterii AA
  • SD kartu max 32 GB
  • SIM kartu kvôli odosielaniu fotiek/emailo s fotopasce
  • V menu naťukať telefonne čislo kde sa maju odosielať MMSky a hotovo

Určite odporúčam pred osadením do lesa vyskúšať doma na dvore, alebo v garáži. Treba “vychytať” niektoré nastavenia a otestovať spoluprácu fotopasce a aplikácie v telefóne. Fotopasca funguje aj bez aplikácie, ale s aplikáciou je to pohodlnejšie pokiaľ človek vlastní smartphone.
Ja som si skúšal aká je citlivá spúšť fotopasce, či mi pošle fotku v reálnom čase, keď si to cez SMS/aplikáciu vyžiadam a takisto ako vlastne vyzerajú fotky, aký uhol to zaberá vertikálne aj horizontálne a veľa detailov, ktoré by ste potom ľutovali ak by ste ju rovno zaniesli do lesa a “čakali zázraky”.

Fotografie zhotovené fotopascou Welltar 7310 4G

Značka Welltar

  • Firma s viac ako 20 ročnou tradíciou, predáva len originálne fotopasce
  • Ku každej fotopasci návod v slovenskom/českom jazyku
  • Fotopasce od Wellter sú prednastavené a jej možné ich okamžite používať
  • Pravidelne sa testujú v reálnych Slovenských podmienkach

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *