Vrch Baranec

Vrch Baranec

Popis lokality Vrch Baranec

Baranec je vrch na Slovensku, ktorý sa nachádza v Západných Tatrách. Dosahuje výšku 2 185 m n. m., čo ho radí na tretie miesto v rebríčku najvyšších vrchov v Západných Tatrách. Tvorí samostatný masív vyčnievajúci z hlavného hrebeňa Západných Tatier. Pre jeho dominanciu nad Liptovskou kotlinou je tiež nazývaný Štít Liptova. Na vrchole sa nachádza betónový pilier s vrcholovou schránkou.

Priamo z vrchola je naozaj jedinečný výhľad na Liptov, ale tiež na časť hrebeňovky Roháčov, Baníkov, Tri kopy, Plačlivé a Ostrý Roháč. Pre svoju unikátnu polohu a jedinečnú scenériu, patrí Baranec medzi najobľúbenejšie turistické ciele na Liptove.

Na vrchole Baranca sa nachádza betónový pilier so slovenským znakom, žltá turistická tabuľka s nadmorskou výškou a smerovými trasami.

Trasy:

Žiarska dolina, ústie – Holý vrch – Baranec (čas výstupu do 3 hod., prevýšenie 1268 m) – žltá značka

Z obce Pribylina od rázcestia Úzkej doliny po trase Nad Orešnicou, odbočka – Klinovaté – Malý Baranec – Baranec (čas výstupu do 3 hod., prevýšenie 1296 m) – zelená značka. Chodník je zatvorený od 1.11. do 14.6.

Parkovanie:

Prístup je pomerne jednoduchý, zaparkovať môžete na centrálnom platenom parkovisku v ústí Žiarskej doliny, približne 3 km od obce Žiar. Autobusom sa doveziete z Liptovského Mikuláša, vystúpite na konečnej zastávke Žiar, Žiarska dolina. Zastávka sa nachádza približne 5 minút chôdze od ústia Žiarskej doliny.

Fotogaléria Vrch Baranec

Autor fotografií: Facebook Dodo Suder

Ako sa dostať k Vrch Baranec

Okres: Spišská nová Ves ( Košický kraj )

GPS: N 49.174895180578034, E 19.74245704842935

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *