Slovenské opálové bane

Slovenské opálové bane

Popis lokality Slovenské opálové bane

Krásne opály zo Slovenských opálových baní, ktoré sa nachádzajúcich na východnom Slovensku medzi obcami Červenica a Zlatá Baňa, obdivuje celý svet. Dnes sú banské diela vychytenou turistickou lokalitou a technickou pamiatkou. Vydajte sa do podzemia po stopách slávneho opálu a za jedinečnými zážitkami.

Opálové bane predstavujú svetový skvost a národný poklad Slovákov, ktorý stále ukrýva množstvo neprebádaných chodieb, tajomstiev a legendárneho opálu. Slovenské opálové bane sú najstaršie na svete a jediné na našom kontinente.

V podzemí je približne 30 km banských chodieb a 17 horizontov, z ktorých je päť zaplavených. Sprístupnených pre verejnosť je 1 280 metrov.

Prehliadku sprevádza pútavý výklad, ktorý návštevníka zavedie do sveta baníkov i tajomných podzemných bytostí. Slovensko je jediná krajina v Eurázií kde sa nachádza a ťaží drahý opál – Slovenský drahý opál.

Staré banské diela boli zatvorené v roku 1922 kedy bola zrušená aj ťažba drahého opálu- slovenského národného kameňa. Až v roku 2012 bola ťažba znovu spustená a v lete roku 2015 bola baňa otvorená pre návštevníkov. Práve v tejto opálovej bani bol nájdený najväčší a najhodnotnejší drahý opál na svete – Harlekýn, ktorý je momentálne uložený v národnom múzeu vo Viedni.

Opálové bane boli známe po celom svete už od konca 16. storočia. Drahý opál, ktorý sa v nich ťažil, si zvlášť obľúbili členovia rodiny cisára Napoleona. Cisárovná Jozefína nosila najslávnejší opál Oheň trójsky.

Slovenský opál je certifikované zemepisné označenie drahého opálu, ktorý pochádza z ložísk v Slanských vrchoch na Východnom Slovensku. Slovenský opál je prírodný amorfný oxid kremičitý s premenlivým obsahom vody (SiO2. nH2O) charakteristický svojou hrou farieb a vysokou estetickou hodnotou.

Slovenský opál predstavuje mineralogicky najcennejší typ opálu – opál AG. Na základe svojej definície v úradnom vestníku sa delí na tri variety: mliečny – základ tvorí biely priehľadný a polopriehľadný opál, mliečny s hrou farieb viditeľnou na povrchu i vnútri opálu, krištáľový – základ tvorí krištáľovopriehľadný a polopriehľadný opál s hrou farieb viditeľnou na povrchu i vnútri opálu. Matrix tvorí materská andezitová hornina, ktorá je čiastočne presýtená opálovou hmotou, ktorá vytvára plôšky, vrstvičky, žilky opálu s hrou farie

Kontakt Slovenské opálové bane:

Adresa: Červenica 082 07

Tel: +421 850 030 850

Web: www.slovenskeopalovebane.sk

Email: rezervacie@slovakiaopal.com

Facebook: Slovenské opálové bane

Instagram: Slovenské opálové bane

Otváracie hodiny Slovenské opálové bane:

Otváracie hodiny

Vstupné Slovenské opálové bane:

Vstupné

Fotogaléria Slovenské opálové bane

Autor fotografií: Facebook Slovenské opálové bane

Ako sa dostať k Slovenské opálové bane

Okres: Prešov ( Prešovský kraj )

GPS: N 48.90457901367193, E 21.460939026726795

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *