Tunel pod Dielikom

tunel pod Dielikom

Popis lokality Tunel pod Dielikom

Tunel pod Dielikom je tunel na nedostavanej železničnej trati z Revúcej do Tisovca, na pomedzí okresov Revúca a Rimavská Sobota.

Jeho celková dĺžka je 2 002 metrov, pričom mal prekonávať sedlo Dielik, ktoré vzniklo selektívnou eróziou muránskeho zlomu. V tomto tuneli, na kilometri 13,295 sa mal nachádzať aj najvyšší bod trate.

Tunel je od roku 1997 vyhlásený ako chránený areál z dôvodu zabezpečenia ochrany zimoviska netopierov, ktoré sa početnosťou a druhovým zložením zimujúcich netopierov zaraďuje k najvýznamnejším zimoviskám v európskom meradle. Lokalita je však na území Národného parku Muránska planina a nie je prístupná verejnosti. Jeho tisovecký portál leží zaplavený v stavebnej jame po tom, ako sa tesne za portálom zrútila klenba tunela. Muránsky portál je zamrežovaný a sú pred ním dlhé oporné múry.

Zaplavený tunel teraz vyhľadávajú napríklad potápači. Hladina na tisovskej strane sa pohybuje podľa aktuálnych zrážok od štyroch do siedmich metrov a z druhej strany kulminuje pri štyroch metroch.

Zdroj: sk.wikipedia

Ako sa dostať na Tunel pod Dielikom

Okres: Revúca, ( Banskobystrický kraj )

GPS: N 48.710274191964984, E 19.99233376799086

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *