Haličský zámok – Galicia Nueva

Haličský zámok galicia nueva

Popis Haličského zámku

Počiatky Haličského zámku siahajú až do 12. storočia. Prvá písomná zmienka je datovaná do roku 1386, kedy uhorská kráľovná Mária povolila šľachticovi Štefanovi Lossonczymu postaviť si na tomto mieste kamenný hrad.

Zámok v obci Halič, ako ho približne poznáme dnes, dal postaviť Žigmund Forgách v roku 1612 na mieste stredovekej pevnosti a pôvodne slúžil ako hrad. V minulosti bol viackrát dobytý a niekoľkokrát vyhorel. V roku 1762 hrad prestavali na šľachtické sídlo a niekoľkokrát prešiel obnovou. Zaujímavosťou je, že ho počas celej tejto dlhej doby vlastnili Forgáchovci nepretržite od roku 1554 až do roku 1948 a aj dnes ho pravidelne navštevujú.

Po tomto období až do jeho rekonštrukcie slúžil na rôzne účely. Sídlilo v ňom napríklad JRD a  Ústav sociálnej starostlivosti pre mentálne postihnutú mládež.

Súčasťou zámku je priekopa, baroková fontánapark z 18. storočia s pergolourozáriom a alegorickou plastikou.

Prehliadka zámku

Napriek tomu, že zámok slúži primárne ako ubytovanie, viete ho navštíviť tiež. Konajú sa tu pravidelné prehliadky pre verejnosť. Vstupné na prehliadku je 7€a vstupné zahŕňa okrem prehliadky zámku so sprievodcom aj nápoj zdarma . Viac o prehliadkach sa dozviete priamo na stránke hotela.

Najväčším ťahákom prehliadky je podľa nás Župná sieň s pôvodnou výzdobou z roku 1762. Určite zaujme aj výklad o bohatej histórii zámku, ktorá je spojená hlavne s osudmi pôvodných majiteľov grófskeho rodu Forgach. Okrem iného sa dostanete aj do reprezentačného apartmánu s originálnym dreveným trámovým stropom a historickým mobiliárom. Prehliadková trasa vedie chodbou na 1. poschodí s cyklom jedinečných nástenných malieb uhorských panovníkov zo 16. – 17. storočia a unikátnou presklenou zámockou dvoranou a končí v miestnej kaplnke, ktorá bola v roku 2017 vysvätená a môže slúžiť aj ako miesto, kde si poviete svoje “áno”.

Zámocký hotel ponúka 50 izieb a apartmánov. Nájdete tu štandardné izby, ale aj kráľovský apartmán. Tu je tá cenovka už trošku inde, ale víkend v štandardnej izbe za to stojí tiež.

Momentálne je táto národná kultúrna pamiatka v súkromnom vlastníctve a slúži ako Zámocký Hotel Galicia Nueva.

Podporte našu tvorbu obsahu a tipov pre turistov a rodičov s deťmi , aby sme pre vás mohli aj naďalej pripravovať kvalitný obsah a technicky rozvíjať stránku 🙂

 

Zámocký park

Počas letnej sezóny je tu možnosť navštíviť aj zámocký park, ktorý je na zozname národných kultúrnych pamiatok celoslovenského významu. Celodenné vstupné do parku je 2€ pre dospelých a deti a starší občania to majú za 1€.

V parku a priľahlom rybníku si môžete urobiť piknik, člnkovať sa, zahrať si tenis, alebo si len tak poležať na pláži.

Obzvlášť romantická je plavba na loďke po rybníku. Malý čln pre 2 osoby na 30 minút si viete prenajať za 8€Viac o aktivitách v parku a cenník nájdete tu.

Kontakt na Haličský zámok:

Adresa: Zámocká 7, 985 11 Halič

Telefón: +421 47 2852 200

Email: recepcia@hotelgalicianueva.sk

Web: https://zamockyhotelgalicianueva.sk/

Otváracie hodiny Haličského zámku:

Otváracie hodiny

Vstupné na Haličský zámok:

Vstupné

Fotogaléria Haličského zámku

Ako sa dostať na Haličský zámok:

Okres: Lučenec ( Banskobystrický kraj )

GPS: N-48.35679°; E-19.57526°

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *