Čutkovská dolina

Lokalita: Liptov, Ružomberok – Černová, Žilinský kraj

Známa a nezmáma je prezývaná Čutkovská dolina, ktorá sa nachádza v krásnom tichom prostredí, neďaleko mesta Ružomberok. Spoznajte okrem okolia koliby aj všetky jej nádherné zákutia, tiesňavy a vodopády.

Náučný chodník, ktorý vás prevedie celou dolinou má 10 informačných tabúľ, 6 mostíkov a oddýchnuť si môžete na drevených lavičkách. Nájdete tu tiež niekoľko verejných ohnísk a studničky s pitnou vodou. Čutkovská dolina je vhodná pre deti a rodinnú prechádzku.

Začiatok Čutkovskej doliny je pri kolibe

Väčšina návštevníkov pozná atrakcie, ktoré sa nachádzajú v okolí koliby. Nájdete tu minizoo, rôzne adrenalínové atrakcie, rybník, romantickú vodnú nádrž/priehradu a tradičnú liptovskú drevenú kolibu U dobrého pastiera.

Tie najkrajšie miesta Čutkovská dolina ukrýva až na jej úplnom konci. Odporúčame prejsť trasu po celom náučnom chodníku, z ktorého vedie najprv odbočka na Jelení vodopád.

Tento vodopád má výšku 24 metrov. Najmohutnejší je v jarných mesiacoch, alebo po výdatných dažďoch. Na jeseň, alebo v zime je takmer suchý.

Ďalšia odbočka z doliny vedie k Jamišným vodopádom. Nižný vodopád je vysoký 12 metrov a Vyšný má výšku 5,5 metra. Vodopády boli dlho ukryté pred očami obdivovateľov. Sprístupnili ich až po vybudovaní chodníka a drevených mostíkov.

Medzi najväčšie lákadlá Čutkovskej doliny patrí Tiesňava za dierou v nadmorskej výške 850 metrov. Nájdete ju až v samom závere doliny.  V tiesňave vybudovali schody do pevnej skaly, ale aj ochranné zábradlie a je skutočne úchvatná.

Kaňon tiesňavy má dĺžku 68 metrov a v minulosti ho vytvoril Čutkovský potok.

Čutkovská dolina – Bezbariérová dolina

Celá dolina až po Chatu pod Kozím je bezbariérová. Priechodná je tiež na horskom, alebo trekingovom bicykli.

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *