Gaderská dolina

Lokalita:okres Martin, Veľká Fatra, Žilinský kraj

Gaderská dolina alebo Gader je dolina nachádzajúca sa v strede turčianskej časti Veľkej Fatry. Dnes je jednou z najznámejších dolín Slovenska, nielen preto, že je pohodlnou a zaujímavou prístupovou cestou na OstredokKrížnu a ostatné vrcholy hlavného hrebeňa, ale najmä preto, že na tomto pomerne malom území je nahromadené toľko prírodných krás a zaujímavostí.

V roku 1921 blatnických rodákov bratov Siakeľovcov, aby v Gaderi nakrútili prvý film o Jánošíkovi. Tu vznikli v tridsiatych a šesťdesiatych rokoch aj časti druhého a tretieho Bielikovho filmu o tomto ľudovom hrdinovi.

Bránou do celého komplexu Gadera je dedinka Blatnica. Prvá zmienka o Blatnici je v kráľovskom diplome Štefana II. z roku 1120 (vtedajší názov obce bol Blatna). Zemianska obec Sebeslavce (dnes majer v blatnickom katastri) a obec Solomus (dnešná časť Blatnice s názvom Sokolče) sú ešte staršie. Archeologické vykopávky svedčia o tom, že už v dávnej minulosti tu sídlil človek. Medzi najvýznamnejšie pamiatky patrí sídlisko Keltov, z doby železnej, na blízkej Plešovici. Z doby „slovanskej“ zasa pochádza vzácny blatnický meč, nájdený v roku 1876 v mohyle v chotári obce.

Asi pol hodiny cesty od Blatnice vyčnievajú na bralnatom, smrekmi porastenom hrebeni zrúcaniny Blatnického hradu. Vznikol na prelome 13. a 14. storočia, dal ho postaviť zvolenský župan Mikuláš Donč, strážil cestu „magna via“ (veľká cesta), vedúcu z Nitry na Liptov a Oravu až do Poľska. Potom bol vo vlastníctve kastelána Petra z Brezovca, v tom čase upadol na význame, pretože sa začala používať nová západnejšia cesta a z veľkej cesty sa stala „antiqua via“ (stará cesta). Poslednými významnými vlastníkmi hradu boli od roku 1539 až do roku 1945 Révaiovci, počas ich vlády prešiel hrad rozsiahlou prestavbou. V roku 1742 bol hrad čiastočne zničený a odvtedy postupne chátra. Dnes jeho zrúcaniny zapadajú do prírodnej scenérie Gadera a hlásajú zašlú slávu turčianskych veľmožov, ktorí v stredoveku vládli nad týmto územím.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *