Chata Plesnivec

Lokalita:Adresa: 059 60 Vysoké Tatry, Belianske Tatry, Prešovský kraj

Prvá zmienka o chate v Doline siedmich prameňov je z konca 18.storočia, kedy si zlatokop Dreschler, obyvateľ neďalekých Rakús postavil v doline, v blízkosti siedmich prameňov, zrub. Neskôr v roku 1892 na tomto mieste postavili nový zrub „kolári“, ktorí v doline ťažili vynikajúce javorové drevo na výrobu kolies a náradia. Aby sa mali kde uchýliť v prípade zlého počasia, postavili si malú chatku. Túto používali aj pastieri, ktorí pravidelne chodievali pásť ovce a jalovice na Predné Meďodoly, Kopské sedlo a Zadné Meďodoly. Až v roku 1932 obyvateľ Spišskej Belej Tibor Gresch, člen Karpatského spolku a veľký milovník Tatier, prenajal pozemok od mesta Spišská Belá a zo starej chatky zriadil turistickú chatu s názvom Plesnivec. V r. 1936 postavil poschodie, kde boli dve spoločné spálne a štyri izby pre bohatších hostí. Spolu tu bolo 50 miest na spanie. Slávnostné otvorenie novej chaty bolo 26. júna 1938. Chata mala svoju modro-bielu zástavu, v ktorej bol umiestnený kvet plesnivca ako erb.

Chata Plesnivec (1290 m) sa nachádza v Belianskych Tatrách v závere Doliny Siedmich prameňov. Je to jediná vysokohorská chata na území Belianskych Tatier.

Najjednoduchší prístup k chate je z obcí Tatranská Kotlina a Kežmarské Žľaby. Náročnejšie trasy zo Ždiaru, Tatranskej Javoriny, alebo z Chaty pri Zelenom plese.

Prístup:
Tatranská Kotlina: modrá – zelená značka 1h 20 min
Kežmarské Žľaby: modrá – žltá značka 1h 50 min
Tatranská Javorina: modrá – červená – zelená značka 4h 45 min
Chata pri Zelenom plese: červená – zelená značka 2h

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *